macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Vilka utvecklings länder är i den ekonomiska riskzonen

Publicerad 2013-12-31 11:58:57 i Ekonomi,

Turkey%20Risk.psd

Turkiet som just nu har det lite stökigt, med en valuta som fallit med ca 25% i år samt en börs som går rakt nedåt är också en av dessa länder som ligger högt när det gäller risknivån för en ekonomisk kollaps.
Thailand är också i topp med oroligheter och en valuta som tappar i värde. Med tanke på att det sedan 2009 har investerats ca 4 triljoner dollar i utvecklings länderna och att Fed nu har börjat sin väg mot mindre stimulanser så finns det skäl till oro inför 2014. Det är förmodligen i några av dessa länder vi får se ekonomiska svårigheter med spridnings effekter som följd.

 

Papperspengarna del 3

Publicerad 2013-12-30 12:48:33 i Ekonomi,

Vi har nu konstaterat att FIAT valutor inte överlever i monetära system och att medellivslängden är ca 27 år. 
Dagens system är 42 år och lever på övertid. Centralbankerna har under dessa 42 år gjort flertalet räddnings aktioner för att hålla systemet vid liv. Sänkningar av räntan och ökad penningtillväxt så fort vi fått en ekonomisk nedgång eller kollaps på de finansiella marknaderna.
Dessa åtgärder är nu svårare, med en ränta på nästan noll i ca 5 år och med en exponentiell ökning av nytryckta pengar. 
Kollapsen för det nuvarande penningsystemet kommer naturligtvis att bli en dramatisk händelse. Den kommer att skapa många förlorare och få vinnare. Den kommer att leda till en omfördelning av rikedomar av historiska proportioner. Papperspengarnas kollaps kommer inte att innebära slutet för kapitalismen utan bara början på en ny form av kapitalism med pengar som behåller sitt värde och inte kan tryckas tills värdet blir lika som konfetti. 
 

Från Marc Fabers Blogg

Publicerad 2013-12-30 08:45:00 i Ekonomi,

I'm Not Optimistic About Any Asset Class

 
"I’m not optimistic about any asset class, whether it’s art, collectibles, bonds, equities, or commodities, but relatively speaking, probably commodity related stocks are very cheap. And don’t forget in 1999 to March 2000 there were a handful of technology stocks that went ballistic, and these so-called ‘old economy’ stocks were all sleeping. And when the Nasdaq collapsed, the ‘old economy’ stocks came back (into vogue). 

So my sense is that as a contrarian and also given the extremely negative sentiment about gold, silver, platinum, and palladium, going into 2014 I think that the mining sector looks reasonably attractive."

Från Jim Rickards Blogg

Publicerad 2013-12-30 08:41:32 i Ekonomi,

If Inflation Takes Off Gold is Going Way Up

 
My advice for gold investors today is to kind of do what the Chinese do: just buy the dips. The Chinese bought a tonne, hundreds of tonnes of gold at the lows in July, July 2013.

Now, again, we had that smash in April and gold went down over 20 percent between April and June. Well, right there at the end of June, the Chinese were buyers, so my advice to investors: don’t use leverage. Buy physical bullion. Don’t buy paper gold. Do what the Chinese do, which is buy the dips, put it away and don’t read the papers.

So gold’s volatile. You just have to get used to it. And if gold is down a lot, it’s because deflation has the upper hand.

But nothing moves in isolation. If gold traders down to, let’s say, $800 an ounce, that is a highly deflationary world. That probably means the stock market’s crashing, other commodities are going down, so you might actually like your gold better in that environment, because even though it went down a nominal space, it can outperform these other asset classes and still preserve wealth.

Of course, in the opposite case, if inflation takes off, we all know what’s going to happen: gold is going to go way up.
 

Börsen sätter nya rekord. Hur länge till???????

Publicerad 2013-12-28 13:49:26 i Ekonomi,

Fed minskar stimulanserna samtidigt som ekonomin verkar ha en negativ trend. Börsen struntar i det och kör full fart framåt. Är lite 1999 varning när man värderar Twitter till över $40 miljarder dollar. Företaget är ca 7 år och har aldrig varit i närheten av en vinst dollar. Senaste kvartalet var förlusten över $64 miljoner och bara i december så har aktien gått upp över 80%.
Under sista veckan i november så sjönk tåg trafiken i USA med 16,3% jämfört med samma vecka förra året. Sista veckan före jul så var det ca 21% färre besökare i affärerna och försäljningen var ned med ca 3%. Räntan på 10 åringen i USA noterar  3% samtidigt som börsen sätter rekord varje dag. 
När spricker detta är den stora frågan inför 2014.
 
Chart By DayOnBay

Dyrt med nya hem i USA

Publicerad 2013-12-27 14:22:01 i Ekonomi,

Det har aldrig varit dyrare för medel klassen att köpa nyproducerade hem i USA. Vi är nu på nivåer som är klart över förra peaken som inföll 2007. Då krävdes det 6 x median inkomsten för att få ett hus och idag krävs det 6,7 x median inkomsten. Finns det utrymme för högre räntor i USA och samtidigt få hus marknaden att lyfta ekonomin. Knappast.

Papperspengarna del 2

Publicerad 2013-12-27 10:37:23 i Ekonomi,

Under de senaste 200 åren har de monetära systemen bytts ut ett antal gånger. Inget konstigt med det då systemet blir under för stor stress och därmed kapsejsar eller bytts ut mot ett nytt system. Medellängden har varit ca 40 år och dagens system har nu hållit ut i ca 42 år. När det gäller monetära system med FIAT valutor är däremot medellivslängden betydligt kortare, ca 27 år. 

När det gäller monetära system så börjar dom som mycket stabila system med en uppbackning till 100% av något som håller sitt värde, ex ädelmetaller. Under tiden tänjer systemet på stabiliteten genom att gå ned till ca 40% uppbackning och sedan ca 20% för att i sista stadiet ta bort all uppbackning och därmed tillåta fri tryckning av pengar. Där är vi nu idag. Skrämmande när de största valutablocken gör samma sak samtidigt och vi vet att FIAT valutor inte överlever i det monetära systemet.

Det finns därmed mycket som talar för att när vi får ett nytt system så kommer det bli med uppbackning av ädelmetaller eller något som behåller värdet och inte kan framställas ur tomma intet. Som dagens papperspengar.

Kina köper allt guld som dom får tag i och har med all säkerhet en plan för uppbackning av deras valuta. Mer om detta vid ett senare tillfälle.

Allt detta är positivt för ädelmetaller, speciellt guld och silver.

Vem har haft reservvalutan över 700 år

Publicerad 2013-12-23 10:40:00 i Ekonomi,

 
Börjar det närma sig att världens reservvaluta kommer att skötas från Asien. Kina köper allt guld dom kan få tag på för att förmodligen på sikt stärka upp valutan för att bli nästa 100 års reservvaluta. 

Centralbanker köper guld ändå går guldet ner.

Publicerad 2013-12-23 10:23:45 i Ekonomi,

 

Centralbankernas intresse för guldet har ökat betydligt sedan världen tryckt mer och mer papperspengar.
Fram till 2009 var centralbankerna netto säljare för att de senaste åren vara netto köpare. I stället för att de sålde 500 ton så köper nu centralbankerna 500 ton vilket är en förändring på 1 000 ton. Samtidigt som marknaden ser än 1 000 ton förändring kanar guldpriset ner över 30%. För att tillgodose den ökande efterfrågan har man varit tvungen att få ned guldpriset så man kan tömma ETF fonderna på guldet som finns där. Det borde snart vara klart och då finns det inte så många andra ställen att hämta fysiskt guld från.

BNP siffror i USA under 200 år

Publicerad 2013-12-23 10:11:30 i Ekonomi,

FED drar ned på stimulanserna och får marknaden att tro på stark tillväxt. Flera prognosmakare skriver upp sina tillväxtutsikter och ligger nu upp mot 4% för de närmaste åren. Om man går tillbaka 200 år så ser man att den genomsnittliga tillväxten ligger på 3,86%. Med noll ränta i fem år och triljoner i stimulanser har USAs tillväxt inte kommit upp i närheten av den genomsnittliga tillväxten vilket gör mig mycket fundersam över hur den plötsligt skall komma upp mot 4%.
USA är hårt skuldsatt ca 350% av BNP vilket är det högsta någonsin och en tillväxt på nivåer upp mot 4% innebär en betydligt högre ränta och därmed mycket större kostnader för att betala ränta på lånen. IMF med flera har de senaste dagarna varit ute och varit mycket optimistiska om den framtida tillväxten vilket endast är propaganda för att det skall verka positivt runt FEDs minskade stimulanser.
När man har en ekonomi med stora skulder och fiat valutor som man kan trycka nya av gäller det att hålla förtroendet uppe. Det är vad man gör just nu.

Rekordnivåer för företagens vinstmarginaler/BNP

Publicerad 2013-12-23 09:56:41 i Ekonomi,

 
Vi har nu haft noll räntepolitik i USA för ca 5 år. Under dessa fem år har vinstmarginalerna i förhållande till BNP ökat kraftigt och är idag på rekordnivåer. Man skall då beakta att en stor del av vinsterna har uppnåtts av dessa låga räntor och vi har nu fått en betydligt brantare yieldkurva vilket gör det betydligt svårare att få upp vinsterna ytterligare med hjälp av låga räntor.

Papperspengarna del 1

Publicerad 2013-12-23 09:43:32 i Ekonomi,

1971 fick vi ett monetärt system i världen där majoriteten av alla världsvalutor blev FIAT valutor eller som vi kallar dem papperspengar. Valutor utan ankare av guld, silver eller något annat. Förtroendet är det som håller värdet på papperspengarna uppe. Det som kännetecknar dagens monetära system är att det går att trycka obegränsat med pengar vilket man har gjort inom de stora valutablocken. Världen har aldrig haft så mycket skulder som den har idag. Skulderna uppgår till ca 350% av världens BNP.
Det har genom årtusenden funnits 100 tals exempel på papperspengar där samtliga har misslyckats. Kineserna var först ut med att exprimentera med papperspengar på 1100-talet. Man framställde pengar för att finansiera statens utgifter och fick därmed en valuta som tappade i köpkraft och senare inflation. Det är inte för inte som kineserna köper allt guld dom kan komma över idag.
Precis som alla sina föregångare är vårt nuvarande system med papperspengar ohållbart. Det leder alltid till ökade skulder, framförallt inom staten samt tilltagande ekonomisk instabilitet.
 
Vad händer när systemet börjar att vackla.
1) Man ändrar monetärt system genom förhandlingar mellan olika länder. Backar upp valutorna med guld och silver.
2) Man trycker pengar till dom blir värdelösa genom hyperinflation.
3) Krig förändrar världsbilden och därmed det monetära systemet.
 
Med dagens politiker som gillar att spendera och skuldsätta sig så kan vi utesluta den första punkten.
Kvar är då hyperinflation eller Krig.
Båda dessa är positiva för guld och silver. 
 
 

Grattis FED 100 år

Publicerad 2013-12-20 14:04:39 i Ekonomi,

 
På måndag fyller FED 100 år och man kan väl lugnt påstå att dom sista fem åren av dessa hundra har varit hektiska. Det tog 95 år för att komma till ca $ 800 miljarder balansräkning för att sedan under 5 år komma upp till ca $4 triljoner. Vart skall detta ta vägen är frågan man måste ställa sig. Vem skall betala för denna gigantiska expansion av balansräkningen. 

Skulderna ökar exponentiellt

Publicerad 2013-12-19 21:55:01 i Ekonomi,

När man ser ovanstående chart så framkommer det med tydlighet att vi sedan dollarn blev en av världens alla fiat valutor så är det en kreditexpansion som vida har överskridit tillväxten. Om det nu är någon som tror att det finns en möjlighet för gapet mellan skulderna och landets BNP kommer att minska, så är det matematiskt omöjligt. Snarare är att gapet kommer att öka ändå mer.
FED uttalade i går att man kommer att låta räntan ligga kvar till minst utgången av 2015. Glöm det den kommer att ligga kvar tills vi får ett helt nytt monetärt system där vi har blivit av med skuldernas värde med betydligt högre inflation. Det har hänt förut och kommer att hända igen.

 
 

Är alla marknader är riggade?

Publicerad 2013-12-19 15:33:31 i Ekonomi,

 

Dow Jones under gårdagens handel. Direkt efter beskedet från FED så gick DJ ner ca 60 punkter. Plötsligt kommer det in en köpare i marknaden och kör upp kurserna och får med sig resten av investerare och dessutom alla som behöver täcka sina korta positioner. Denna köpare är med all säkerhet en stor köpare som inte har vinstintresse utan mer intervenerar i marknaden. Det finns inga marknader bara interventioner för att hålla skeppet flytande.
Eller som Jim Sinclair uttrycker sig "It's difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it."

 

Kommer börsen att tappa momentum med mindre stimulanser

Publicerad 2013-12-19 12:47:59 i Ekonomi,

Det var inte många som trodde att FED skulle minska stimulanserna just i denna månad inför jul och allt. Men så här efteråt så kan man nog tycka att det var ganska självklart. Börserna brukar vara bra i inför slutet på året och inga förvaltare vill ändra på detta fenomen. Därför kan tajmingen anses vara mycket bra och eftersom FED har mer eller mindre kontroll på alla marknader så var man säkert med och såg till att börsen gick upp och inte ned när beskedet kom. Frågan är vad som händer när vi kommer in på det nya året. En börs som går upp på likviditet borde rimligen ha svårt att hålla samma momentum när likviditeten minskar. 
 

Är den långa räntenedgången över

Publicerad 2013-12-19 12:02:07 i Ekonomi,

10 Yr Treasury 1-2-1962
 

Vi har nu haft en över 30-årig nedgång för räntan i USA och de senaste åren har FED hjälpt till med stora köp av obligationer för att hålla räntan nere. Nu har FED beslutat att starta nedtrappningen av sina köp och då borde det också leda till att denna 30-åriga nedgång har fått sitt slut. Eller kommer vi få en deflationsekonomi som dom haft i Japan de senaste 20 åren och därmed få en sista nedgång för de långa räntorna i USA.
Vi vet att FED behöver ca 2% inflation för att inte korthuset skall rasa och om räntemarknaden har samma inställning så är det nog svårt att se lägre räntor framöver. Det märkliga i detta resonemang är att börsen går upp när man drar in likviditet från marknaden. Börsuppgången de senaste året har ju varit helt driven av likviditet och inte fundamenta. Högre ränta och lägre likviditet kan omöjligt leda till högre börskurser.

Bakslag för Bitcoin

Publicerad 2013-12-19 10:49:56 i Ekonomi,

Bitcoin value halved, from $1200 to $600
 

Crypto valutan Bitcoin stöter på ännu ett motstånd, nu i Kina. För bara någon vecka sedan så noterades Bitcoin i paritet med en ounze av guld, ca $1200. Nu har Bitcoin kursen halverats efter att People´s Bank of China har sagt till om att de 10 största bankerna inte skall acceptera transaktioner mellan Bitcoin och traditionella valutor. Så det blir då svårt för kineserna att kunna växla in sina Bitcoin till vanliga valutor. Det här är ett mycket stort bakslag för intresset av Bitcoin då den klart största delen av handeln sker i Kina.
Den här typen av försvåring för Bitcoin att kunna växlas till traditionella valutor kan vara vissa länders väg att försena utvecklingen av Crypto valutor. Digitala valutor har dock kommit för att stanna och det kommer att ta nya vägar när det gäller utvecklingen. Precis som när internet kom i början på 90-talet.

 

FED bygger korthus med deflation eller inflation

Publicerad 2013-12-19 10:03:00 i Ekonomi,

Så fick vi då den första neddragningen av stimulanserna i USA, från $85 till $75 miljarder per månad. Nu var det säkert väldigt viktigt för FED att när detta skedde så skulle alla marknaderna gå åt rätt håll. Allting FED gör just nu bygger på att marknaden fortsätter sitt förtroende för alla åtgärder som dom gör och bygger sina antaganden på.
Börsen upp räntan stilla och dollarn stärkas samt att guldet skulle ner. Man undrar hur mycket FED själva var med i dessa händelser.
Deflation är ju som vi vet centralbankernas värsta fiende och då minska stimulanserna när inflationen är långt från målet innebär att FED måste vara övertygande om att inflationen kommer upp under 2014. Skulle nu inte detta vara fallet så kommer vi nog att få se en ändrad policy med mycket mera stimulanser som följd.
Dollarn stärktes marginelt och det är inte vad som står överst på FEDs önskelista inför julen. Guldet är nu nere på botten vid $1 200 och många börjar nu få en uppfattning om att FED är nog beredd att släppa upp guldet under ordnade förhållanden. Högre guldpris indikerar att inflationen är på väg upp och inte ner vilket FED är klart orolig över.

FED bygger ett mycket ostabilt korthus med inflation och deflation kort om vart annat. Ett kort kommer att riva huset. Blir det hög inflation och högre räntor eller deflation och en depression som följd är svårt att veta. Det man vet är att detta kommer att sluta med ett kraschat korthus och mycket svåra tider.

 

Usa har ett underskott i guldexporten

Publicerad 2013-12-18 12:22:00 i Ekonomi,

U.S. Gold Net Supply NEW
Så här långt i år har USA ett underskott i sin export om man räknar deras produktion plus import minus exporten. Det innebär att man tömmer landet på befintligt guld. Frågan är vem som tillhandahåller detta guld.
Och så här fördelar sig exporten.
2013 U.S. Gold Bullion Exports Table
 

Från Eric Sprotts blogg

Publicerad 2013-12-18 12:13:59 i Ekonomi,

World Gold Council Data on Gold is Wrong

 I have always had a dispute with the data that Thomson Reuters GFMS GoldSurvey puts out, which the World Gold Council uses as the basis for its analysis of gold. Since I’ve been involved in the gold market, the supply always magically equals the demand. Of course, we know that’s almost impossible.

The report has two what I call fudge numbers. One is recycling, which is a very big item. The report suggests it could be upward of something like 1,600 tons some years. I don’t know how it would possibly come up with that number. I find it very difficult to get numbers on recycling in any country, let alone all countries.

Two, the report always uses what it calls a net investment demand or supply. It’s the plug number to make supply equal demand. Many times I think that the investment number is understated.

Furthermore, as I wrote in “Do the Central Banks Have Any Gold Left?,” we have seen a net increase in gold demand over the decade of at least 2,000 tons per year (2,000 tpa). China’s demand alone is going up 100%; jewelry demand is up 50%. Mine supply has essentially been flat at 2,700 tpa, or 2,100 tpa for Western consumption because China and Russia don’t export the gold they produce. As we move into 2013, we start to see significantly higher imports of gold into the Asian countries. That makes the shortages even more extreme. We could see demand of 5,100 tpa. That would result in a 3,000 tpa shortfall, not a balance. How can all these people be buying all this gold per year when the supply hasn’t gone up? That is why I question the GFMS data. I think it is flawed.
 

Från Marc Fabers Blogg

Publicerad 2013-12-18 12:12:11 i Ekonomi,

There is Value in Precious Metals Mining Companies

 
Faber said that the nomination of Janet Yellen to head the Federal Reserve could lead to an even bigger bubble.

"With all this collection of dovish professors at the Fed, that actually the asset-purchased programs could be increased—not tapered, increased," he said. "There's no great value in equities with very few exceptions, but it can become even more overvalued."

The Nasdaq was overvalued in the summer of 1999 but continued climbing until March 2000, Faber noted.
"The fact that the market goes up doesn't necessarily make it good value," he said.
Faber said that he saw value in mining companies, particularly precious metals.

Alla väntar på besked från FED.

Publicerad 2013-12-18 10:39:41 i Ekonomi,

Med en ränta som har gått upp kraftigt det senaste året i USA skall nu Fed ta beslut på hur man skall göra med sin mycket aggressiva stimulans av den amerikanska ekonomin. Om man tänker på att de totala skulderna i USA uppgår till ca $57 triljoner och att ekonomins storlek är ca $15 triljoner så förstår man att ekonomin är mycket räntekänslig. Trycka pengar och köpa obligationer är Feds vapen för att hålla ränta nere och om man då trycker mindre pengar och köper mindre antal obligationer så måste någon annan kliva in och köpa dessa obligationer.
 
Glöm inte bort att Fed redan äger ca 21% av nationens skulder om ca $17 triljoner.
Ett högre ränteläge är inte önskvärt just nu då marknaden har tagit hand om det och man vill nog vänta och se vad det högre ränteläget gör för ekonomin. Eftersom inflationen är låg så är det nog den högsta önskan från Fed att dollarn bryter ned och vi får en devalvering av dollarns värde i utbyte mot högre inflation.
Fed måste ha inflation om man inte vill att ekonomin skall gå in i en deflationistisk depression. Allt detta sammantaget innebär nog att Fed kör på med samma stimulans ett tag till.
The main building of the Federal Reserve Bank of New York.
 

Från Jim Rickards Blogg

Publicerad 2013-12-17 18:22:00 i Ekonomi,

Cutting Rates is the Wrong Way to Boost Export Growth

 
“Central banks have to avoid deflation at all costs and that’s really what they’re worried about. They’re worried about it in Europe, the U.K., the U.S. and all over the world. This would really make the sovereign debt crisis far worse that what we saw in 2010 and 2011,” said Rickards, who is author of Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis.

At the G20 meeting two months ago, members pledged to “refrain from competitive devaluation.”
But the euro's fall has left many countries worried about their exports.
The Czech central bank began selling its own currency last week, forcing the koruna down by 4.4 per cent against the euro.
 
Peru’s central bank cut borrowing costs on Nov. 4 for the first time in four years, citing slow export growth.
New Zealand’s central bank has delayed expected rate hikes and Australia’s Reserve Bank chairman says its currency is overvalued and it may be forced to cut rates.
The Bank of Japan cut rates six months ago, but is still struggling to meet its inflation targets. Rickards believes the yen may sink as low as 110 to the US dollar.
Rickards said cutting rates is the wrong way to boost export growth and stimulate economies.
 

200 år Dow/Gold förhållandet

Publicerad 2013-12-17 18:08:36 i Ekonomi,

Fram till 1913 när FED skapades var det små fluktuationer mellan Dow och Guldet. Sen fick vi perioder med mer eller mindre Fiat pengar och då kom också större svängningar mellan dessa olika investerings objekt. Förhållandet har under de senaste hundra åren varit ned mot 1 till 1 två gånger, 1929 och 1980. Inte helt otroligt att vi är på väg dit igen med tanke på att det trycks så mycket pengar runt om i världen.

Enligt Richard Russel kan guldet vara på väg upp.

Publicerad 2013-12-17 09:29:19 i Ekonomi,

The odds on hyperinflation are what is keeping gold from breaking to new lows.  Studying the P&F chart, I can see that its last signal was bullish, and a further and more important bullish signal will be given if gold hits the 1270 box.  It’s significant that gold, the metal, is far outperforming the widely watched gold mining stocks.  So what do we do with gold?  We await developments.  Despite the unending avalanche of bearish talk about gold, December gold closed up 9.7, with most gold mining stocks higher.

Färre borrningar och lägre halter borgar för högre priser för guldet.

Publicerad 2013-12-17 09:23:54 i Ekonomi,

Under de nio första månaderna i år har det borrats 52% mindre än under samma period 2012. Det är inte bara mindre antal borrhål utan det som hittas i marken har dessutom betydligt lägre guld halt. Vi är nu nere på en guld halt som ligger strax över 1 gram/ton för de största bolagen. Detta medför att bolag med höga halter kommer att vara mycket attraktiva i framtiden då dessa är i minoritet.

Indien på väg mot lägre guld tullar.

Publicerad 2013-12-16 13:34:44 i Ekonomi,

Indien är på väg att minska sina importtullar för guld. Under de senaste två åren har man höjt importskatten för guld från 2% till 10%. Detta har medfört att smugglingen har ökat och att den mycket viktiga smyckes branschen har lidit hårt med höga premium priser för guldet. Nästa år är det val i Indien och för att inte tappa väljare verkar det som om sittande regering kommer att minska tullarna successivt för satt inte tappa viktiga väljare. Regeringen hävdar att bytesbalansen har blivit mycket bättre och därmed kan man sänka tullarna. Men frågan är om det inte är valet som är den riktiga anledningen då oppositionen har uttalat ett klart stöd för att minska tullarna. Oavsett så är detta mycket positivt för guld priset då Indien är efter Kina den klart största köparen av denna ädelmetall.
Equivalent US Gold Price

S&P 500 följer Fed slaviskt.

Publicerad 2013-12-16 12:59:44 i Ekonomi,

Andreas Calianos, Chief Investment Officer at DomeEquities, did some truly great work in this department that's very similar to my own analysis, which is why I want to share it with you.

Calianos found that the correlation between the S&P 500 and the average weekly dollar value of Fed-held securities from December 2003 to the week ended March 6, 2009, was a low 0.57. That's little better than random.

But from March 2009 onward, the correlation jumped from 0.57 all the way to 0.93 - meaning that there's nearly a 1 to 1 correlation between the weekly average dollar value of securities held by the Fed and equity prices.

http://moneymorning.com/2013/12/16/this-chart-will-save-you-from-a-dangerously-popular-delusion/

 

Det är en mycket tight fysisk guld marknad

Publicerad 2013-12-16 12:00:29 i Ekonomi,

http://www.silverdoctors.com/largest-swiss-refinery-on-inability-to-source-gold-this-has-never-happened-before/

 

Largest Swiss Refinery Unable to Source Gold

 
We met with the managing director of the largest refinery in Switzerland and spend about two hours talking to him, we learned some very interesting things.

At this Swiss refinery there have been several times this year on which they were unable to source gold. They’re bringing in good delivery bars, scrap and dore from the mines, basically all they can get their hands on. This gentleman has been in the business for 37 years, he was there during the last bull market in the late seventies. I asked him when was the last time this has happened, that he was unable to source gold, he said never. And I clarified it, I asked: in the last 37 years you’ve worked in the gold industry this has never happened? He said: this has never happened.

He said sometimes when they get gold in, it’s coming from the back corners of the vaults. He knew this because these were good delivery bars marked in the sixties. This is a huge supply squeeze and its worse than anything that has happened in the last four decades. At some point there is going to be a massive squeeze on the price.

We are on the threshold of a situation that has never occurred before. A squeeze is imminent, it could take 3 months or 6 months, but all I know is that it’s coming, and I know that with 100 % certainty.

Från James Turks blogg.

Publicerad 2013-12-16 11:54:53 i Ekonomi,

Monetary Collapse is a Reality

 
Portfolio management is very much a personal decision. Everybody approaches it in very different ways because everybody’s subjective judgement is different. But the bottom line is that you have to do what you need to do to sleep well at night. And in my mind, the best way to sleep well at night with all of this uncertainty going on in the world, is to have to some physical gold and physical silver tucked away because they are your go to assets in the case of a monetary collapse or other problems.

And history has shown that monetary collapses are a reality when you go in the wrong direction. You can’t predict when you’re going to go over the cliff, but you know that if you’re heading toward the cliff, sooner or later you’re going to go over it.
 

Från James Turks blogg

Publicerad 2013-12-15 19:51:49 i Ekonomi,

This System is NOT Sustainable

 
If you look at the numbers, I just saw something, 57% of the American population, in some way, is dependent on some level of government, be it federal, local, or state government. So you've already got more than half the people who are tax eaters, and only 43% of the people who are tax payers. Obviously that situation is not sustainable. It could go on longer. But ultimately, you’re going to destroy economic activity.

The underlying reality of this is that the government doesn't create wealth. They can pump up the GDP numbers by borrowing and spending money, but it doesn't create wealth. Wealth is created by the private sector. All the government does is take wealth away and redistribute it. And if you end up taking too much wealth, if you end up pulling out too many feathers from the goose, the goose is going to start squawking, and all of a sudden the economy is going to collapse.

And I think we’re really seeing that now. The economy has been declining slowly. But we’re in, if not a depression, a very, very severe recession. And basically have been since the collapse in 2008. And the reason why I say that is that, if you look at the median income of the average American adjusted for a true rate of inflation, he’s no better off now than he was ten years ago. In fact, he’s worse off now than he was ten years ago.

So, until you get median family income adjusted for inflation, higher than it was prior to the collapse of 2008, you can’t say that the economy is doing well. It’s doing poorly, and is likely to continue doing even worse given the fact that the government is really just taking, taking, taking. And there’s only so much that the private economy has to give before the private economy collapses.

Från Jim Rickards blogg

Publicerad 2013-12-15 19:26:20 i Ekonomi,

People ARE Shocked

 
 
The only reason the interest rates went up over the summer was because of the taper talk. But they didn’t actually taper and I didn’t expect them to and I honestly don’t see how they’re going to, maybe ever. So the rates went up, not only in the fundamentals but because of the talk of tapering.
People were shocked, they said, “Wait a second, you’re going to taper and do weak economic data? You’re going to taper into a recession?” Which is what they’re doing. But they didn’t taper, so now rates are coming back down again.

If we follow the Japan scenario, and I expect we will, I can see ten-year no-rates coming down to 80 basis points. If they go from 250 to 80, that’s the greatest bond market rally in history.

So everyone’s worried about the bond bubble, but they’re focused on nominal rates. They’re not looking at real rates. Nominal rates could come down a lot more as a way of getting real rates lower, because inflation is low it may even dip into deflation.
So we could be set up. But in the long run rates would go way up and the country would go bankrupt and we’ll all have hyper-inflation. That could be two or three or four years away. Over the course of the next year you can see a very strong bond market rally.

När anpassar sig marknaden till verkligheten

Publicerad 2013-12-13 10:13:19 i Ekonomi,

PCE-vs-SP500-121213
 
Marknaden är mer ett Pyramidspel än en reflektion av värden som företag skapar. Konsumtionen som svarar för 2/3 av den amerikanska ekonomin har inte visat några tecken till att stärkas trots triljoner av nya pengar. Marknaden trendar dock uppåt med dessa nya pengar i ryggen. Hur länge till det är frågan. 
PCE-vs-GDP-121213

Bullish för guldet när bankerna är långa

Publicerad 2013-12-12 09:14:32 i Ekonomi,

Here are the items of note that you should be following:

  1. JPM continues to vacuum up nearly all of the December Comex deliveries. Thus far this month, The JPM House account has stopped 4,284 of 4,469 December gold deliveries (95.9%) and 1,820 of 2,980 December silver deliveries (61.1%).
  2. Just as in July/August and October, when JPM was the primary stopper on the Comex, GOFO rates in London have turned negative. Today marks the third consecutive day of negative rates.
  3. The latest Bank Participation Report showed the most bullish extreme seen yet. The combined position of the 24 U.S. and non-U.S. banks surveyed showed a NET LONG position of 43,369 contracts, UP from 10,254 last month and exceeding by 30% the previous extreme seen in the survey from August 6 when the banks revealed a NET LONG position of 37,434.

Not surprisingly, price has turned… just as it did in July and October. The key going forward will be what happens when price encounters the red downtrend line on this chart. As we move toward the end of the year, this is the only short-term chart that matters.

clip_image001

Papperspengar fungerar inte

Publicerad 2013-12-12 08:48:08 i Ekonomi,

Har du undrat varför vi har papperspengar som inte är bunden till en guldstandard? En av de främsta anledningarna är att staten kan finansiera projekt som behövs genom att instruera Fed att trycka mer pengar. Innan USA kopplade bort dollarn från guldet, kunde regeringen inte spendera mer pengar än vad som hölls i guld. Det höll tillbaka utgifter som inte var finasierade.

 

Resultatet av att trycka pengar leder till en enorm statsskuld. Visst är det lätt att sitta hemma och säga att vi behöver alla dessa statliga program, men visa mig hur vi ska betala för dem. Vi kan inte fortsätta att spendera pengar som vi inte har. Hur länge kan du göra detta innan du står inför en stor ekonomisk kris. 

Vem ska betala för det här? Det kommer att bli den amerikanska arbetaren. Papperspengar fungerar inte för landet. Det undergräver kraften i utbud och efterfrågan.  Bostadsmarknaden kraschade 2008 vilket borde ha varit en varning. Det blev inte så utan man har fortsatt i samma spår och har nu närmat sig en ändå större krasch. 

Idéer som förkroppsligar Sound Money

 

Bitcoin som valuta på Cypern

Publicerad 2013-12-11 15:35:43 i Ekonomi,

Crypto currency, såsom Bitcoin har accepteras av vissa stater och avvisats av vissa andra. Tyskarna tycker att det är OK, likaså Cypern som avser att göra Cypern till ett nav för handel med Bitcoin. Merril Lynch bedömer att Crypto Currencys kan komma att spela en avgörande roll när det gäller att transferera värden vid utbyte av varor och tjänster.
JP Morgan går längre än så och registrerar ett eget patent för Crypto Curencys.
Det svåra är att avgöra vad som är rätt värde på dessa nya Crypto valutor. Ett land som snabbt skulle kunna dra nytta av ett betalningssystem som utgjordes av Crypto pengar är Grekland. Som skulle prissätta interna varor i den egna Crypto valutan och låta skulderna vara kvar i Euro. Med tanke på att nya valutor kan skapas utan att behöva trycka upp sedlar så är kostnaden för länder som är illa ute mycket begränsad.

När skall det anställas fler och betalas högre löner.

Publicerad 2013-12-11 14:22:36 i Ekonomi,

Russell Graph
 
 
Rusell 2000 representerar  små och medelstora bolag i USA. Antalet anställda har de senaste åren minskat och samtidigt har börskursen gått mycket starkt. Hur länge till kan vi ha mindre antal med folk som arbetar och tjänar pengar för att hålla ekonomin i gång. Det börjar nog närma sig smärtgränsen innan företagen måste börja anställa och betala högre löner till ett pris av lägre vinstmarginaler.

To Big To Fail and Jail bankers exponering mot derivat.

Publicerad 2013-12-09 16:48:53 i Ekonomi,

Siffror om to big to fail banker som kan göra vem som helst orolig om framtiden och vart detta skall sluta. 

JP Morgan tillgångar ca 2 triljoner exponering mot derivat ca 71 triljoner dollar.

Citibank tillgångar ca 1,3 triljoner exponering mot derivat ca 60 triljoner dollar.

Bank of America tillgångar ca 1,4 triljoner exponering mot derivat ca 43 triljoner dollar.

Goldman Sachs tillgångar ca 113 miljarder dollar exponering mot derivat ca 43 triljoner dollar.

Eftersom majoriteten av alla derivat är exponerade mot räntemarknaden så törs man inte tänka på vad som händer om vi får en kraftig rörelse på räntemarknaden. Goldman har en exponering mot derivat marknaden som är 381 gånger större än deras tillgångar. Bankerna styr världen, frågan är hur länge till.

Dollarn vart är den på väg???????

Publicerad 2013-12-09 16:12:11 i Ekonomi,

Mycket handlar om utvecklingen för US dollarn, vart den är på väg och hur det går som reservvaluta. Den senaste tiden har varit mycket spikar i dollar kistan. Senaste och som är märkbart lite rapporterat om är avtalet mellan Singapore och Shanghai Exchange. Handeln skall utvecklas och även bedrivas i kinesisk Yuan vilket innebär ytterligare en minskning av dollarn. Frågan är hur mycket kommer dollarns att devalveras innan vi har ett nytt monetärt system. Samtidigt som man trycker nya dollar så minskar efterfrågan på redan befintliga dollar affärer. Kan bara gå åt ett håll. 
 
clip_image002

BNP var mycket lager

Publicerad 2013-12-09 15:57:44 i Ekonomi,

Ovanligt mycket lager uppbyggnad förklara den senaste BNP siffran i USA. Antigen har dom byggt upp lager för att kunna leverera in i den väntade julhandeln. Eller så har dom  byggt lager som kommer att stanna på hyllorna och då är det illa för konjunkturen. 
clip_image002

Snart slut plundrat av guld lagren. Eller.

Publicerad 2013-12-09 10:53:45 i Ekonomi,

Hur länge till kan man plundra lagren hos Comex och GLD. När det inte går längre var skall man då hitta guld för att hålla priset nere. Möjligen får vi snart se ett guld och silver pris som är satt av marknaden. 
 

Comex under press

Publicerad 2013-12-04 15:16:13 i Ekonomi,

 Det har nu gått ett par dagar sedan första dag för att ge besked om leverans för december guld. Den 27 december skall allt vara klart. På den första dagen för leverans fanns det 1 020 000 ounces guld som inte inte hade levererats medan i Comex lager för leverans var det bara 590 000 ounces guld. Det innebär om alla begär leverans så fattas det ca 400 000 ounce.
Man förstår att det just nu är stökigt på guldmarknaden och man pressar priset för att få fram säljare av fysiskt guld. Möjligen förs det nu förhandlingar om att ersätta med pengar i stället för guld. Känns som vi är nära en härdsmälta för Comex och därmed en kraftig uppjustering av guldpriset. 
 

Skrämmande chart

Publicerad 2013-12-04 14:11:00 i Ekonomi,

SP 500 veckor chart visar att vi har nog kommit lite långt ifrån verkligheten. Diskrepansen från 200 veckors glidande medeltal är betydligt större än år 2000 och 2007 när marknaden vände nedåt. När det här tippar över, vilket det kommer att göra, kommer det bli åka av. Ca 3/4 av all handel sker med datorer som kommer att stängas av eller ändra momentum när vi väl bryter igenom på nedsidan. Bubblor spricker och den här kommer bli grym.
 

Krediterna minskar i Spanien. Deflation runt hörnet.

Publicerad 2013-12-04 09:59:49 i Ekonomi,

Krediterna i Spanien fortsätter att visa tecken på svaghet. Statistik från Spaniens centralbank visar att under oktober sjönk hushållskrediter med  ca 5,2%, köp av bostäder minus ca 4,7% samt till företag minskade utlåningen med ca 10%. Deflationen biter sig fast i Spanien och det är svårt att se någon tillväxt så länge krediterna minskar. 

Spaniens flagga, flaggor

VIX trendar uppåt

Publicerad 2013-12-04 09:25:39 i Ekonomi,

Chart forVOLATILITY S&P 500 (^VIX)
Volatility Index, VIX som mäter investerarnas oro och rädsla för nedgångar på börsen och en ökad volatilitet har under de senaste veckorna trendat uppåt och noterade under gårdagen den högsta siffran på flera veckor. Lägg där till att oljan har noterat stadigt högre priser sedan avtalet om Irans uranframställning. Är det något som pågår bakom kulisserna. 

Fed är på fel väg

Publicerad 2013-12-03 14:19:57 i Ekonomi,

Title: Taylor Rule - Description: C:UsersdzeilerDesktopTaylor Rule.png
 
Taylor Rule är olika ekonomiska instrument som sammanställs och FED brukar hålla fed fund rate inom intervallet som modellen anger. Nu har man dock spårat ur tar man hänsyn till QE under senare år så har man spårat ur ordentligt.   

Papperspengarna del 3

Publicerad 2013-12-03 11:57:33 i Ekonomi,

Vi har nu konstaterat att FIAT valutor inte överlever i monetära system och att medellivslängden är ca 27 år. 
Dagens system är 42 år och lever på övertid. Centralbankerna har under dessa 42 år gjort flertalet räddnings aktioner för att hålla systemet vid liv. Sänkningar av räntan och ökad penningtillväxt så fort vi fått en ekonomisk nedgång eller kollaps på de finansiella marknaderna.
Dessa åtgärder är nu svårare, med en ränta på nästan noll i ca 5 år och med en exponentiell ökning av nytryckta pengar. 
Kollapsen för det nuvarande penningsystemet kommer naturligtvis att bli en dramatisk händelse. Den kommer att skapa många förlorare och få vinnare. Den kommer att leda till en omfördelning av rikedomar av historiska proportioner. Papperspengarnas kollaps kommer inte att innebära slutet för kapitalismen utan bara början på en ny form av kapitalism med pengar som behåller sitt värde och inte kan tryckas tills värdet blir lika som konfetti. 
 

Nedgångar i en bull market

Publicerad 2013-12-03 11:53:30 i Ekonomi,

 
Är guld fortfarande i en bull market eller har vi gått in i en längre nedåtgående period. Nasdaq hade en nedgång på knappt 30% under 1998 och oljan hade en nedgång på drygt 30% under 2007. Dessa nedgångar var i en bull market som visade kraftiga uppgångar efter botten var printad. Eftersom vi tror att denna nedgång har liknande mönster som Nasdaq och oljan så ser vi framför oss en kraftig rekyl uppåt för guldet så fort vi har printat botten. 

USA måste inflatera bort skulderna

Publicerad 2013-12-02 13:22:20 i Ekonomi,

http://media.peakprosperity.com/images/Debt-to-GDP-Hoisington.jpg
 
USA måste trycka pengar för att inte hamna i deflation. Har man för mycket skulder finns det bara fyra vägar att lösa problemet med. 
1) Amortera vilket är omöjligt med dagens rekordhöga skulder.
2) Skriva ned skulderna vilket skulle medföra att banker i världen skulle gå omkull.
3) Inflatera bort skulderna genom att skapa inflation från pengatryckning. 
4) Starta krig och därmed förändra monetära system och börja om från början.
 
Så här långt har punkt 3 varit den naturliga lösningen, men senaste året har även punkt 4 börjat bli den möjliga lösningen. Det blir mer och mer spänningar mellan olika områden i världen.
Jim Rickards påstår att det börjar med valuta krig för att sedan bli protektionistiska åtgärder för att sist bli ett större krig. 
Oavsett vad, så är det mycket positivt för guld och silver.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Papperspengarna del 2

Publicerad 2013-12-02 13:04:51 i Ekonomi,

Under de senaste 200 åren har de monetära systemen bytts ut ett antal gånger. Inget konstigt med det då systemet blir under för stor stress och därmed kapsejsar eller bytts ut mot ett nytt system. Medellängden har varit ca 40 år och dagens system har nu hållit ut i ca 42 år. När det gäller monetära system med FIAT valutor är däremot medellivslängden betydligt kortare, ca 27 år. 

När det gäller monetära system så börjar dom som mycket stabila system med en uppbackning till 100% av något som håller sitt värde, ex ädelmetaller. Under tiden tänjer systemet på stabiliteten genom att gå ned till ca 40% uppbackning och sedan ca 20% för att i sista stadiet ta bort all uppbackning och därmed tillåta fri tryckning av pengar. Där är vi nu idag. Skrämmande när de största valutablocken gör samma sak samtidigt och vi vet att FIAT valutor inte överlever i det monetära systemet.

Det finns därmed mycket som talar för att när vi får ett nytt system så kommer det bli med uppbackning av ädelmetaller eller något som behåller värdet och inte kan framställas ur tomma intet. Som dagens papperspengar.

Kina köper allt guld som dom får tag i och har med all säkerhet en plan för uppbackning av deras valuta. Mer om detta vid ett senare tillfälle.

Allt detta är positivt för ädelmetaller, speciellt guld och silver.

 

Värdering olika sektorer inom SP 500

Publicerad 2013-12-02 12:51:00 i Ekonomi,

500 bolagen indelade i 11 affärsområden och dess värdering enligt Nobelpristagaren Shiller och hans P/E tal som justerar vinsterna för infaltionen. 

SectorNumber of StocksShiller P/ERegular P/E
Energy 42 15.40 14.70
Utilities 30 18.70 24.80
Financial Services 64 20.70 15.60
Consumer Defensive 46 22.10 19.30
Industrials 72 23.40 20.50
Basic Materials 26 25.10 19.80
Technology 65 25.60 18.80
Healthcare 51 25.80 19.20
Communication Services 10 26.40 26.40
Consumer Cyclical 75 36.10 22.80
Real Estate 16 50.20 29.70
S&P 50050025.219.9

 
 

Rekordlågt guld för leverans hos COMEX

Publicerad 2013-12-02 12:35:34 i Ekonomi,

clip_image004
 
Under torsdagen i förra veckan flyttade HSBC över 50 000 ounce guld från registrerat guld som är till för leverans till kategorin ägt guld som har en registrerad ägare. Det innebär att det nu finns ett rekordlågt lager hos COMEX som är för leverans till future marknaden. Under 600 000 ounce i lager är inte mycket om nu någon investerare skulle få för sig att begära leverans av fysiskt guld. Detta är viktigt att hålla koll på då det finns dom som tror att det är när COMEX inte kan leverara som vi får guld pyramidspelet att rasera och därmed betydligt högre fysiskt guldpris.
 
 
 

Investerare gillar Europa

Publicerad 2013-12-02 08:50:00 i Ekonomi,

 
Sedan i somras har det flödat in pengar till Europeiska aktie fonder. Detta har medfört en starkare Euro samt att framförallt den tyska börsen har fått en kraftig uppgång. Om det nu flödar in pengar till Europa och allt är bra med det värsta bakom oss. Varför sänker då ECB räntan? Förmodligen för att utlåningen fortsätter att minska och det medför större risk för deflation.
Pengarna söker sig till börsen för avkastning och samtidigt har vi klara signaler om att deflations spöket är mer tydligt än någonsin. Någonting måste ge vika vi kan inte ha deflation och en kraftigt stigande aktie marknad. ECB måste snart börja trycka pengar och då får vi se var tyskarna står i den frågan. Den monetära ökningen
var nämligen mycket svag i oktober långt under ECB målet om 4,5%.
 
 
 

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela