macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Alla väntar på besked från FED.

Publicerad 2013-12-18 10:39:41 i Ekonomi,

Med en ränta som har gått upp kraftigt det senaste året i USA skall nu Fed ta beslut på hur man skall göra med sin mycket aggressiva stimulans av den amerikanska ekonomin. Om man tänker på att de totala skulderna i USA uppgår till ca $57 triljoner och att ekonomins storlek är ca $15 triljoner så förstår man att ekonomin är mycket räntekänslig. Trycka pengar och köpa obligationer är Feds vapen för att hålla ränta nere och om man då trycker mindre pengar och köper mindre antal obligationer så måste någon annan kliva in och köpa dessa obligationer.
 
Glöm inte bort att Fed redan äger ca 21% av nationens skulder om ca $17 triljoner.
Ett högre ränteläge är inte önskvärt just nu då marknaden har tagit hand om det och man vill nog vänta och se vad det högre ränteläget gör för ekonomin. Eftersom inflationen är låg så är det nog den högsta önskan från Fed att dollarn bryter ned och vi får en devalvering av dollarns värde i utbyte mot högre inflation.
Fed måste ha inflation om man inte vill att ekonomin skall gå in i en deflationistisk depression. Allt detta sammantaget innebär nog att Fed kör på med samma stimulans ett tag till.
The main building of the Federal Reserve Bank of New York.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela