macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Är den långa räntenedgången över

Publicerad 2013-12-19 12:02:07 i Ekonomi,

10 Yr Treasury 1-2-1962
 

Vi har nu haft en över 30-årig nedgång för räntan i USA och de senaste åren har FED hjälpt till med stora köp av obligationer för att hålla räntan nere. Nu har FED beslutat att starta nedtrappningen av sina köp och då borde det också leda till att denna 30-åriga nedgång har fått sitt slut. Eller kommer vi få en deflationsekonomi som dom haft i Japan de senaste 20 åren och därmed få en sista nedgång för de långa räntorna i USA.
Vi vet att FED behöver ca 2% inflation för att inte korthuset skall rasa och om räntemarknaden har samma inställning så är det nog svårt att se lägre räntor framöver. Det märkliga i detta resonemang är att börsen går upp när man drar in likviditet från marknaden. Börsuppgången de senaste året har ju varit helt driven av likviditet och inte fundamenta. Högre ränta och lägre likviditet kan omöjligt leda till högre börskurser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela