macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

BNP siffror i USA under 200 år

Publicerad 2013-12-23 10:11:30 i Ekonomi,

FED drar ned på stimulanserna och får marknaden att tro på stark tillväxt. Flera prognosmakare skriver upp sina tillväxtutsikter och ligger nu upp mot 4% för de närmaste åren. Om man går tillbaka 200 år så ser man att den genomsnittliga tillväxten ligger på 3,86%. Med noll ränta i fem år och triljoner i stimulanser har USAs tillväxt inte kommit upp i närheten av den genomsnittliga tillväxten vilket gör mig mycket fundersam över hur den plötsligt skall komma upp mot 4%.
USA är hårt skuldsatt ca 350% av BNP vilket är det högsta någonsin och en tillväxt på nivåer upp mot 4% innebär en betydligt högre ränta och därmed mycket större kostnader för att betala ränta på lånen. IMF med flera har de senaste dagarna varit ute och varit mycket optimistiska om den framtida tillväxten vilket endast är propaganda för att det skall verka positivt runt FEDs minskade stimulanser.
När man har en ekonomi med stora skulder och fiat valutor som man kan trycka nya av gäller det att hålla förtroendet uppe. Det är vad man gör just nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela