macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Guld och Bitcoin 1:1

Publicerad 2013-11-30 12:43:29 i Ekonomi,

Under fredagen noterades för första gången en Bitcoin till samma pris som ett ounce guld. Varför denna spik rakt upp frågar nu många. Svaret är att sedan centralbankerna mer eller mindre accepterade att Bitcoin finns så har kineserna svarat för majoriteten av alla transaktioner.Gå in på http://fiatleak.com/ och följ handeln av Bitcoin.
Dom två sista månaderna har BTC China blivit den klart största handelsplatsen för Bitcoin. Kineserna köper allt guld dom kommer över och nu även alla Bitcoin dom får tag på. Kineserna ser vart papperspengarna är på väg.

 
 
bitcoins-640x353

Vinster i andel av BNP

Publicerad 2013-11-29 14:38:00 i Ekonomi,

Man kan hämta ifrån FEDs databas följande chart som visar hus stor andel företagets vinster är i förhållande till BNP. Vad som framgår är att vi är ca 70% högre än genomsnittsvärdet sedan slutet på 40-talet. Om vi dessutom lägger in att vinstmarginalerna är på rekordnivåer så börjar man fundera på hur länge reallönerna kan minska och samtidigt vi bibehåller den höga vinstnivån.
Det är dags för löntagarna runt om i västvärlden att höja sina röster för att få bättre betalt. Det skulle leda till mera pengar ut samhället och en högre omsättningshastighet för pengarna och därmed förenkla för centralbankerna att hålla 2% inflation.

HUI tillbaka till botten noteringen från juni

Publicerad 2013-11-29 14:12:14 i Ekonomi,

 
Gruvbolagens index HUI är nu noterat till kursen 204 vilket är i stort sett samma som när den vände upp från förra botten noteringen i juni, på 210. Frågan är om guldet skall ned till kurser strax under $1200 för att bekräfta en dubbel botten.
 
 

Papperspengarna

Publicerad 2013-11-29 11:52:26 i Ekonomi,

1971 fick vi ett monetärt system i världen där majoriteten av alla världsvalutor blev FIAT valutor eller som vi kallar dem papperspengar. Valutor utan ankare av guld, silver eller något annat. Förtroendet är det som håller värdet på papperspengarna uppe. Det som kännetecknar dagens monetära system är att det går att trycka obegränsat med pengar vilket man har gjort inom de stora valutablocken. Världen har aldrig haft så mycket skulder som den har idag. Skulderna uppgår till ca 350% av världens BNP.
Det har genom årtusenden funnits 100 tals exempel på papperspengar där samtliga har misslyckats. Kineserna var först ut med att exprimentera med papperspengar på 1100-talet. Man framställde pengar för att finansiera statens utgifter och fick därmed en valuta som tappade i köpkraft och senare inflation. Det är inte för inte som kineserna köper allt guld dom kan komma över idag.
Precis som alla sina föregångare är vårt nuvarande system med papperspengar ohållbart. Det leder alltid till ökade skulder, framförallt inom staten samt tilltagande ekonomisk instabilitet.
 
Vad händer när systemet börjar att vackla.
1) Man ändrar monetärt system genom förhandlingar mellan olika länder. Backar upp valutorna med guld och silver.
2) Man trycker pengar till dom blir värdelösa genom hyperinflation.
3) Krig förändrar världsbilden och därmed det monetära systemet.
 
Med dagens politiker som gillar att spendera och skuldsätta sig så kan vi utesluta den första punkten.
Kvar är då hyperinflation eller Krig.
Båda dessa är positiva för guld och silver. 
 

Ljuger Obama administrationen om Iran avtalet

Publicerad 2013-11-29 09:22:36 i Ekonomi,

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2514347/Iran-says-Obama-administration-lied-details-nuclear-deal-White-House-insists-agreed-agreed.html#ixzz2lrkke01Q
 

Iran påstår att Obama far med osanningar när det gäller avtalet om Irans anrikning av uran. Man undrar vad som egentligen har avtalats om och hur detta kommer att förändra säkerhets läget i regionen. Man framhåller all som oftast att det handlar om Iran mot Israel när det egentligen handlar om konflikten mellan Sunni och Shia muslimer. Det har pågått inommuslimska motsättningar i ca 1400 år och bara efter andra världskriget har det skördat ca 11 miljoner offer vilket ca 90% varit muslimer dödat andra muslimer.

Om nu Sunni muslimerna som är i klar majoritet får för sig att Iran kommer fortsätta med Uran framställning i samma takt som förut så är det inte otroligt att spänningarna i regionen kommer att intensifieras. Saudiarabien är nu inte helt tillfreds med sin allierade, USA som har svikit dom både när det gäller Iran såsom Syrien.

 
clip_image004

 

 

Endast 14,4% är negativa till börsen

Publicerad 2013-11-28 14:30:57 i Ekonomi,

 
Vid den senaste mätningen den 26 november var det endast 14,4% som var bearish vilket är rekord lågt. 
Skillnaden mellan bull och bear var 41,4 % vilket är något lägre, 41,6% än när vi fick en kraftig rekyl våren 2011.
Det är många parametrar som just nu visar på att det är dags för en större rekyl på börsen i USA.

Närmar vi oss slutet på denna uppgång

Publicerad 2013-11-28 11:49:50 i Ekonomi,

spx
 
I mars nästa år har vi en ny 5-årig uppgångsfas som har samma skepnad som dom två senaste. Frågan är om vi får ett likadant avslut den här gången. Mest troligt är nog att nedgången blir brantare med tanke på att det är nästan bara datorer som handlar.

Hur hög är inflationen i USA?

Publicerad 2013-11-27 14:37:53 i Ekonomi,

 

Enligt shadowstats.com så har inflationen under de senaste ca 30 åren legat mellan 5-10%. Detta om man beräknade på samma sätt som man gjorde i början på 80-talet. Under dessa ca 30 år har man ändrat beräknings modellen 24 gånger och därmed fått en inflation som legat mellan 0-5%.

Detta har varit en klar fördel för statens utgifter som mångt och mycket ändras med inflationen, löner, bidrag o.dyl. BNP tillväxten beräknas realt och har därmed varit alldeles för hög under dessa år om man räknat som shadowstats har gjort. Nominell BNP minus inflation blir real BNP.

Eftersom centralbankerna behöver inflation så kanske det är dags att börja räkna som på 80-talet och i stället för real BNP ändra till nominell BNP. Finns förslag på detta.

Guldpriset mot Guldgruvor

Publicerad 2013-11-27 11:08:56 i Ekonomi,

gdx vs gld chart
 
Om man jämför utvecklingen för den största ETF guldfonden, GLD, mot en korg av 37 st guldgruvor handlade under beteckningen GDX, ser vi en mycket stor diskrepans. Potentialen är nu mycket stor för den som vågar köpa dessa nedtryckta gruvaktier. 

Kina köper allt mer guld.

Publicerad 2013-11-27 10:56:29 i Ekonomi,

http://www.mineweb.com/mineweb/content/en/mineweb-gold-news?oid=219660&sn=Detail
 

Kinas import av guld under oktober på rekordnivåer, 131 ton importerades bara från Hong Kong. Vi vet inte hur mycket som kommer in i landet via andra kanaler. Det finns vissa beräkningar om att ca 2 000 ton guld köps av kineserna bara i år. Ta då i beräkning att det bara kommer fram ca 2 200 ton guld från gruvorna runt om i världen om man exkluderar Kina och Ryssland som inte exporterar sitt guld.
Samtidigt som guldet flödar in i Kina så går priset ned med ca 20-30%. Konstig värld, man undrar om det finns en enda marknad som inte är manipulerad och vad som händer när marknaderna någon gång i framtiden skall fungera som en marknad skall göra.

 

 

Slut på räntenedgången

Publicerad 2013-11-26 20:41:39 i Ekonomi,

null
 
Efter 30 års nedgång av räntorna är det nu nära slutet för den monetära ekonomin som bygger på fiat valutor och att tillväxten skall komma från kreditexpansion. 

Stökig guld och silver vecka

Publicerad 2013-11-26 09:13:04 i Ekonomi,

http://jessescrossroadscafe.blogspot.se/2013/11/gold-daily-and-silver-weekly-charts_25.html
 

Det kommer att bli en volatil vecka för guld och silver, options lösen och december terminer som skall regleras.
Options lösen var igår och senare i veckan skall Comex leverera guld till eventuella kunder som vill ha fysisk leverans.

I går var det 126 000 guld kontrakt fortfarande öppna vilket motsvarar 12,6 miljoner ounces. Comex har i lager för leverans 589 000 ounces vilket skulle innebära en mycket knivig situation om samtliga skulle få för sig att begära leverans.

Nu kommer ju inte det att hända men lagret av fysiskt guld för leverans är mycket litet och någon kanske får för sig att prova vad som händer när man begär en stor leverans.

Hög efterfrågan på guld

Publicerad 2013-11-25 12:54:41 i Ekonomi,

Efterfrågan på guld är mycket stor ändå går guldet ner mot ett nytt årslägsta. Under Q3 såldes det 869 ton guld varav centralbankerna köpte 93 ton. Det är nu 11 kvartalet på rad som centralbankerna nettoköper guld. Man kan fråga sig varför vissa centralbanker köper guld just nu. Kan det vara att dom förstår att vi är i sista kapitlet för FIAT pengarnas överlevnad.
Kina köpte 18% mer än samma kvartal förra året. Thailand 57%, Indonesien 19%, Hong Kong 28% och Vietnam 14% mer än samma kvartal förra året.
Guld och silver är just nu metaller vars efterfrågan är större än utbudet ändå går kursen rakt ner. Konstig värld.

 

Iran kommer in från kylan

Publicerad 2013-11-25 10:30:44 i Ekonomi,

Det är nu klart med ett avtal om Irans kärnteknikprogram vilket självklart medfört negativa uttalanden från Israel.
Frågan är hur Saudiarabien ställer sig till att man nu inte kommer att få någon hjälp från USA att trycka på för en total avväpning av dess värsta fiende, Iran. Petrodollarn är något som hålls samman av att oljeländerna sätter priser i dollar och därmed tvingar världens länder att hålla dollar för att kunna betala sin olja.
Vi vet att de senaste åren har det satts spikar i petrodollar kistan. Spikarna har kommit tätare och blivit större, dom senaste riktigt stora. Kina planerar att sätt priser för olja på Shanghai Exchange i Yuan samt att man uttalar sig om ett mindre behov av att placera sin valutareserv i dollartillgångar.
Om nu inte USA har planer på att hjälpa Saudiarabien med att avväpna dess absoluta värsta fiender, Iran och Syrien så kanske det är nära förestående att vi får se oljehandel i andra valutor än dollar. Detta hade varit helt otänkbart bara för några år sedan då petrodollarn var ankaret i dagens monetära system.
Många hävdar att invasionen i Irak handlade om att Saddam Hussein bara några veckor innan första anfallet hade klara planer för att sälja sin olja i andra valutor än dollar. Likadant med Libyen som hade gjort upp planer för att börja handla i andra valutor innan USA kom med deras bombplan.
Verkar som USA går in med full kraft i valutakriget och släpper på dollarn som reservvaluta för att devalvera dess värde och därmed få igång inflationen och därmed hålla system igång. Man får inte glömma bort att det finns ingen större deflationshatare än Bernanke.

 

9 000 000 000 000 USD

Publicerad 2013-11-25 09:42:32 i Ekonomi,

Sedan 2008 och Lehman Brothers konkurs har centralbankerna runt om i världen ökat sina balansräkningar med ofattbara ca 9 triljoner USD, 9 000 000 000 000. En nia med tolv nollor efter. För att få perspektiv på hur mycket detta är så kan nämnas att värdet på allt guld som grävts upp under de senaste 5000 åren är knappt 7 triljoner USD, en sjua med tolv nollor.
Världens investerare verkar tro att centralbankerna har greppet om vad som händer i världen vilket medför att investerarna är benägna att acceptera mera risk. Problemet är att centralbanker har inte en aning om vad dom gör utan dom öser på med mer skulder på ett redan skuldtyngt skuldberg. Detta kommer inte att sluta på något trevligt sätt. Man kan undra hur och när. 

Deflationen centralbankernas värsta fiende

Publicerad 2013-11-22 14:31:22 i Ekonomi,

 
 FED har nu funnits i 100 år och under dessa år har vi endast haft deflation under 12% av tiden. Innan dess så var det ganska lika mellan deflation och inflation. Kommer världens centralbanker att lyckas med att inte hamna i deflation. Japan har inte lyckats och som det ser ut nu så gör de övriga centralbankerna samma sak som Japan har hållit på med i över 20 år utan inflation.  

En större spik i dollar kistan.

Publicerad 2013-11-22 11:42:00 i Ekonomi,

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/china-announces-that-it-is-going-to-stop-stockpiling-u-s-dollars
 

Den kinesiska centralbanken har beslutat att det är inte längre intressant för landet att ackumulera mera utländsk valuta i sin valutareserv. Den uppgår "endast" till 3.66 triljoner dollar med majoriteten i dollartillgångar.
Kina köper allt fysiskt guld som dom kan få tag på och kommer med all säkerhet öka takten nu när guldet är nere på nivåer där det inte är lönsamt att starta nya guldgruvor.
2015-2016 kommer med all säkerhet Kina ha en konvertibel valuta som är uppbackad med världens största guldreserv och därmed vara stark och efterfrågad.
Kina är nu Saudiarabien största oljekund och kommer med all säkerhet att sätta priser i Yuan och därmed helt ta livet av Petrodollarn. 

 
 

Ytterligare en spik i kistan för dollarn

Publicerad 2013-11-22 11:26:00 i Ekonomi,

http://www.zerohedge.com/print/481692
 

När kommer guldet vara tillbaka på spåret?

Publicerad 2013-11-21 14:30:09 i Ekonomi,

US Debt and Debt Limit vs Gold
 

Sedan Tyskland begärde tillbaka en del av sitt guld från FED så har guldet helt tappat korrelationen med ökningen av USAs skulder. De senaste 13 åren korrelationen varit 98% för att i början på detta år helt köra ur. Tyskland fick beskedet att 300 ton kommer att ta 7 år att få tillbaka. Marknaden har sedan dess förstått att det gäller att ha fysiskt guld i sin ägo och inte pappersguld.

Bullion banks som handlar med guldet har varit mycket negativa till guldet och utfärdat säljrekommendationer för att investerare skall sälja och därmed få fram guld som man kan leverera till dom som vill ha fysiskt. Det har lyckats så långt att guld ETFer har tömts med ca 700 ton guld som till stora delar gått till Kina. Men när man inte kan hämta mer guld från ETFerna vart skall man då hitta guld till en efterfrågan som bara ökar från Kina.

Comex lagren är rekordlåga och man har redan börjat sälja på guldet så att när december terminen för leverans av guld inte skall bli så intressant för leverans utan att man rullar över till februari terminen. Första dag för att göra anspråk på leverans är nästa torsdag vilket med största sannolikhet innebär att vi får se pressade kurser för guld och silver fram till början på december.

Några funderingar runt deflation

Publicerad 2013-11-21 11:51:40 i Ekonomi,

Deflationen får inte få fotfäste för då spricker vårat system som är uppbyggt på skulder.

Pris deflation innebär att skulderna blir större i förhållande till tillgångarna.
Tillgångarna sjunker i värde och det blir därmed omöjligt att öka belåningen med som i dag ökade tillgångspriser.
Skatterna till staten minskar med en lägre skattebas som följd av lägre löner och tillgångspriser.
Bankerna får problem med lägre utlåning och lägre tillgångspriser.
Företagens tillväxt blir negativ och därmed dagens värderingar alldeles för höga.

Kort sagt, trycka pengar är dagens melodi och det kommer inte att avta.

 

FED måste trycka pengar för att kompensera lägre kredittillväxt.

Publicerad 2013-11-21 11:27:40 i Ekonomi,

 

Det monetära systemet som vi har idag bygger på att vi har en konstant ökning av krediter som i sin tur skapar tillväxt. Det senaste året har dock kredit expansionen avtagit och måste därför kompenseras av nytryckta pengar från FED.
Problemet är att det har varit bankerna som producerat nästan all kreditexpansion när dom har skapat nya lån. Nytryckta pengar från FED motsvara bara en bråkdel av vad minskad utlåning innebär så det blir svårt för FED att kompensera fullt ut. Risken för deflation blir då än mer påtaglig och nytryckta pengar kommer då att öka ändå mer för att hålla deflationsspöket borta.

 

Negativ ränta inte långt borta inom EU

Publicerad 2013-11-21 11:06:35 i Ekonomi,

http://www.rte.ie/news/business/2013/1120/488026-ecb-bank-deposits/
 
Frankfurt, European Central Bank with Euro-2.jpg
 

Det verkar som deflationsspöket har fått ECB att öka fotarbetet. Först räntesänkning och nu verkar det inte långt borta innan ECB beslutar om att bankerna skall betala 0,1% ränta när dom parkerar pengar hos ECB.
Valutakriget lever mer än någonsin. Västvärlden måste få lägre valutakurser och därmed få fart på inflationen.
Det blir nog som Jim Rickards påstår. Först valutakrig sen protektionistiska åtgärder för att sedan avsluta med ett världskrig.

Nästa inga bears kvar på USA börsen.

Publicerad 2013-11-21 10:17:00 i Ekonomi,

 

Vid den senaste mätningen den 19 november var det endast 15,5% som var bearish vilket är rekord lågt.
Skillnaden mellan bull och bear var 38,1% vilket är något lägre, 41,6% än när vi fick en kraftig rekyl våren 2011.
Det är många parametrar som just nu visar på att det är dags för en större rekyl på börsen i USA.

Petrodollar inte längre dagens världsvaluta????

Publicerad 2013-11-20 14:47:15 i Ekonomi,

Som vi tidigare nämnt så är Kina inte långt borta från att ha en valuta uppbackad av guld och samtidigt fullt konvertibel på världens valutamarknad. Petrodollarn som kom till när Nixon klippte banden med guldet och såg till att hela världen fick kreditvänliga fiat valutor. För att få trovärdighet i petrodollarn så avtalade man med Saudiarabien om militär uppbackning om alla oljeaffärer gjordes i dollar.
Nu börjar petrodollarn tappa sitt förtroende på världens energimarknader då Kina och en del andra länder börjar göra affärer i andra valutor vilket bara för några år sedan hade varit helt otänkbart. Det första den nya kinesiska presidenten gjorde var att åka till Ryssland och skrev ett avtal om att alla energiaffärer mellan länderna skall utföras i Yuan.
Petrodollarn håller fortfarande alla fiat valutor vid liv men det är nu inte långt borta tills världen kommer att återgå till valutor som har en uppbackning av något med värde.
Ron Paul har sagt att när oljeaffärerna börjar göras i guld eller något annat med stadigt värde då är slutet nära för fiat pengarna. Varför inte kinesiska Yuan uppbackad av guld.

Dollar som reserv valuta

Publicerad 2013-11-20 12:10:16 i Ekonomi,

 

Enligt kinesiska centralbanken så skyndar man på reformerna för att få sin valuta, Yuan till en fullt konvertibel valuta och därmed till fullo användbar vid handel mellan olika länder. Tidsplanen är att detta skall vara verkställt någon gång 2015-2016. Kina köper allt fysiskt guld som dom kan få tag på och om dom skall ha mer än USA så måste dom upp i över 8 000 ton guld. 2009 var senast vi fick veta deras guldinnehav, ca 1 000 ton och sedan dess har dom ökat sina köp kontinuerligt. I år kanske ända upp till 2000 ton.

Kina har ett flertal valuta avtal igång redan idag och det ökar med rekordfart. Man har ex. avtal med Bank of England om utbyte av valuta uppgående till 33 miljarder dollar. Liknande avtal med EU, Australien och med Brics är tanken att alla affärer skall skötas i lokala valutor och handelsöverskott skall regleras i Yuan eller guld.

Yuan som konvertibel valuta innebär mindre efterfrågan på dollar och därmed lägre värde för dollarn och frågan är om man kan behålla statusen som den enda reserv valutan i världen. Det kommer inte bli enkelt för USD att behålla sitt värde när FED trycker ca 1 triljon nya pengar varje år samtidigt som efterfrågan i världen minskar snabbt när det kommer nya handelsvalutor.
Majoriteten av alla dollar som finns är utanför USA och när dessa dollar kommer tillbaka är frågan vem som skall köpa alla dessa utan att priset på valutan måste ner ordentligt eller räntan upp ordentligt. FED kan trycka pengar för att hålla räntan nere men man kan inte trycka utländska valutor för att köpa dollar.

Allt detta är positivt för guld och silver.

 

 

 

 

Kan räntor stiga när det råder deflation.

Publicerad 2013-11-19 18:42:24 i Ekonomi,

Räntor stiger när förväntningar om en bättre ekonomi råder och därmed ett högre tryck på eventuell inflation. Räntor kan också stiga när förtroendet för någons möjlighet att betala tillbaka sina skulder minskar. Räntan i USA har nu gått upp till strax under 3% för ett 10-årigt lån och det märkliga är att det inte har kommit ned trots förväntade fortsatta stimulanser från FED. Börjar obligationsmarknaden gå sin egen väg.

Tech IPO i USA på gång igen.

Publicerad 2013-11-19 11:23:19 i Ekonomi,

Vem har glömt Tech bubblan som blåstes upp i slutet på 90-talet. Förmodligen ingen.
När det gäller nya bolag till börsen i USA så kan vi lugnt påstå att intresset är på topp. Det var 32
introduktioner bara i oktober, vilket inte har skett sen november 2007.

November är lika hett. Bara under de första 10 dagarna fick vi se 15 IPOs vilket innebär att oktobers siffra kan komma att överträffas.

 

Trycka pengar hjälper inte Japan

Publicerad 2013-11-19 11:13:54 i Ekonomi,

http://www.zerohedge.com/print/481564
 
Flag of Japan.svg
 
Nu börjar den japanska pressen erkänna att trycka pengar hjälper inte Japan att få fart på ekonomin. Det går inte att skapa tillväxt och framgång genom att trycka hur mycket pengar som helst. Det som gör att japanerna kan hålla på så länge är att deras skulder är finansierade till ca 95% med inhemska pengar. USA däremot har ca 50% av sina skulder finansierade av utländska investerare. Det är när det utländska kapitalet börjar bli orolig om det kommer att bli någon återbetalning som problemen börjar. När förtroendet för papperspengar urholkas vidtas det åtgärder som kan få mycket ödesdigra konsekvenser.

Europas deflation

Publicerad 2013-11-19 10:37:41 i Ekonomi,

http://www.financialsense.com/contributors/global-risk-insights/deflation-risk-next-policy-challenge-for-ecb
 
Nedgången i inflationen här i EU medförde en räntesänkning från ECB och ytterligare åtgärder kommer att behövas för att stoppa Centralbankernas spöke. Utlåningen från EU banker har minskat med ca 1 triljon euro bara det senaste året vilket kanske får ECB att trycka nya pengar. ECB börjar så sakta fatta deflationsrisken frågan är när aktiespekulanterna kommer på samma tankar. 

Deflation eller?

Publicerad 2013-11-18 19:35:21 i Ekonomi,

total-loans-euro-area-eur
 
Som ovanstående chart visar så har bankutlåningen minskat med ca 1 trillion på ett år. ECB sänkte nyligen räntan och som vi vet så är deflation centralbankernas värsta fiende. Även börserna har defalation som fiende. 
Snart kommer ECB trycka ordentligt på produktionsknappen av nya pengar för att bromsa deflationen. Frågan är om dom klarar av att stoppa det som är i rörelse.

Deflation eller?

Publicerad 2013-11-15 16:01:36 i Ekonomi,

 

Om omsättningshastigheten på pengar skall ned till samma låga tal som efter andra världskriget då lär vi få uppleva flera 100 miljarder USD i nytryckta pengar varje månad. Deflationen är centralbankernas värsta fiende.
Pengarna måste ut i samhället och inte hamna på Wall Street som dom gör nu. Nästa steg kanske är att centralbankerna börjar ta betalt för att bankerna parkerar pengar hos dem över natten.

Oavsett så är det deflations tendenser och frågan är när börsen börjar fatta att deflation inte leder till ett positivt börsklimat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Är det slut på uttagen från guld ETFs

Publicerad 2013-11-15 15:23:48 i Ekonomi,

http://www.mineweb.com/mineweb/content/en/mineweb-whats-new?oid=218150&sn=Detail
 
Det har tagits ut ca 700 ton guld från guld ETFs under årets första nio månader. Dessa ton har mättat den stora efterfrågan på guld och nu verkar det som om ägarna till guld ETFer inte är benägna att sälja och därmed minska utbudet av guld. Skulle det vara verklighet så kommer vi att gå in i 2014 med ett mycket stort överskott på efterfrågesidan och därmed med all sannolikhet få en uppgång på guldet.
 
 
 
 

FED och den Japanska Centralbanken köper nästan alla skulder.

Publicerad 2013-11-15 14:02:00 i Ekonomi,

Med en ränta på 0,6% för en tioårig obligation i Japan och med ett uttalat inflationsmål om 2% så finns det inga naturliga köpare till statsobligationerna. Centralbanken köper alla skulder med nytryckta pengar. Med en statsskuld uppgående till 244% av BNP kan man undra hur länge detta kan fortgå innan landet hamnar i en mycket allvarlig ekonomisk härdsmälta.

USA är inte långt efter med sin statsskuld på ca 17 triljoner USD. FED står nu för ca 80% av handeln i obligationer och äger ca 1/3 av alla utestående 10-åriga obligationer. Nya FED chefen Janet Yellen ser inga tecken på några bubblor och kommer att fortsätta att trycka pengar men med förmodligen högre hastighet.

Eftersom vi vet att ökning av penningmängden är inflationsdrivande så är det svårt att hitta köpare till statsobligationer på dessa räntenivåer. M2 i USA ökar på årsbasis ca 11,9%. Det är lite av ett moment 22 för centralbankerna. För att de skall hitta köpare av statsskulden så måste räntan upp och går den upp så går ekonomin ner för att världen består av alldeles för mycket skulder. Om räntan inte får gå upp och ingen vill köpa för att det är för låg ränta finns inte så mycket annat för Centralbankerna än att trycka pengar och köpa skulder för att finansiera underskotten. 

Är det någon som tror på att tryckningen av pengar kommer att minska när dom i själva verket behöver öka för att hålla den här cirkusen i gång. Som med alla pyramidspel så behövs det större kvantiteter pengar hela tiden för att hålla pyramiden uppe.

Allt detta är positivt för guld och silver.

 

 

Otroliga 63 mot 1 på Comex

Publicerad 2013-11-15 09:23:00 i Ekonomi,

http://jessescrossroadscafe.blogspot.se/2013/11/comex-registered-gold-falls-to-587235.html
 
Comex guld lager minskar och uppgår nu till 63 anspråk på varje oz som finns i lagret. 
Det kommer bli jobbigt för Comex om det som vanligt blir många som begär leverans
på sina future kontrakt som går ut i december. 
Möjligt vi får se en ny säljvåg av guld för att få ned priset och därmed ett mindre intresse av att lösa ut guldet.
 
 

Förbjuda dollarn

Publicerad 2013-11-14 16:46:06 i Ekonomi,

http://www.washingtontimes.com/news/2013/nov/13/bill-would-outlaw-us-dollar-russia/
 
Många ifrågasätter dollarns roll som reserv valuta och enligt Washington Times skall en rysk lagstiftare ha lämnat ett lagförslag till sitt lands parlament. Han ville förbjuda användning eller innehav av den amerikanska valutan.

Mikhail Degtyarev , lagstiftaren som lämnade förslaget  jämförde dollarn med ett pyramidspel.

"Om den amerikanska statsskulden fortsätter att växa, kommer en kollaps av dollar systemet äga rum år 2017," säger Mr Degtyarev , en medlem av den nationalistiska liberaldemokratiska partiet som nyligen förlorade borgmästar-valet  i Moskva.

 
Spanska banker

Publicerad 2013-11-14 16:31:00 i Ekonomi,

http://www.zerohedge.com/news/2013-11-11/mystery-behind-spanish-banks-extend-and-pretend-npl-miracle-revealed
 
Enligt en rapport från WSJ skulle de spanska bankerna bedriva en form av pyramidspel med sina låntagare. Banken lånar ut pengar till icke solventa kunder så de kan betala ränta på sina skulder som dom aldrig kommer att kunna betala. På så sätt kan bankens dåliga lån hållas vid liv.
Är någon förvånad? 

Silvermynt satte rekord

Publicerad 2013-11-13 17:22:26 i Ekonomi,

http://blogs.marketwatch.com/thetell/2013/11/12/american-eagle-silver-coin-sales-hit-a-record-u-s-mint/?mod=sfmw
 
Silvret går ned och försäljningen går i taket. Man undrar hur länge JPM och dess allierade kommer att hålla silvermarknaden under press. JPM har en mycket stor kort position i silvret och dom pressar priserna med försäljning av pappers silver. Efterfrågan på fysiskt silver är dock på topp så marknaderna går helt klart mot varandra. Har nog aldrig funnits ett bättre tillfälle att investera i silver än det är nu. 

Centralbankernas värsta fiende gör sig påmind.

Publicerad 2013-11-13 17:09:22 i Ekonomi,

Deflation uppstår när det sker en minskning av kreditexpansionen och inflation är när man har en ökning av krediterna. 
Centralbankerna runt om i världen kämpar för att hålla infaltionen uppe genom att trycka pengar för att kompensera för den minskade kreditgivningen. Det är en ständig kamp och just nu verkar det som att risken för ökad deflation har ökat. 
Varför är då centralbankerna så rädda för att deflationen skall få fotfäste. 
En ekonomi med stora skulder vilket vi har idag kommer då få dessa att öka i förhållandet till BNP. Skulderna finns kvar eller mest troligt kommer att fortsätta att öka samtidigt som BNP kommer att minska.
Statens intäkter minskar genom att löneökningarna försvinner och därmed högre skatteintäkter. Löneökningen kommer till genom att befintliga löneökningar kommer från att löntagaren får lägre kostnader.
Eftersom vi under de senaste 40 åren har genererat tillväxt från en allt snabbare kreditexpansion så innebär deflation en snabb och kraftig försämring av ekonomierna. Kan bli en allvarlig depression liknande den vi hade på 30-talet.
 
Centralbankerna kommer att göra allt för att undvika deflation vilket innebär att det kommer att trycka pengar tills dom blir som konfetti.
 
Allt detta är bra för guld och silver.

61 gånger mer anspråk på Guld än vad som finns i lager

Publicerad 2013-11-13 12:58:28 i Ekonomi,

http://jessescrossroadscafe.blogspot.se/2013/11/claims-per-ounce-of-deliverable-gold.html

December månad är en månad där de som har future kontrakt på guldet brukar vilja ta leverans av fysiskt guld. Comex som sköter handel och leveranser på future marknaden har det just nu mycket tufft. Möjligen är det därför som man piskar guldet ned mot årslägsta.

December närmar sig med stormsteg och relationen mellan vad som finns i lager hos Comex och vad som kan göras anspråk på för leverans är på ofattbara 61 gånger.

När vi kommit förbi stängningen av decemberkontrakten är det mycket möjligt att vi sett botten för guldet. Alternativt har vi sett det sista av Comex som får göra upp sina mellanhavanden i pengar i stället för leverans av guld.

Papperspengarna del 3

Publicerad 2013-11-13 11:44:00 i Ekonomi,

 
Vi har nu konstaterat att FIAT valutor inte överlever i monetära system och att medellivslängden är ca 27 år. 
Dagens system är 42 år och lever på övertid. Centralbankerna har under dessa 42 år gjort flertalet räddnings aktioner för att hålla systemet vid liv. Sänkningar av räntan och ökad penningtillväxt så fort vi fått en ekonomisk nedgång eller kollaps på de finansiella marknaderna.
Dessa åtgärder är nu svårare, med en ränta på nästan noll ca 5 år och med en exponentiell ökning av nytryckta pengar. 
Kollapsen för det nuvarande penningsystemet kommer naturligtvis att bli en dramatisk händelse. Den kommer att skapa många förlorare och få vinnare. Den kommer att leda till en omfördelning av rikedomar av historiska proportioner. Papperspengarnas kollaps kommer inte att innebära slutet för kapitalismen utan bara början på en ny form av kapitalism med pengar som behåller sitt värde och inte kan tryckas tills värdet blir lika som konfetti. 

FED whistleblower berättar att bankerna är de stora vinnarna på QE.

Publicerad 2013-11-13 10:21:43 i Ekonomi,

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/federal-reserve-whistleblower-tells-america-the-real-reason-for-quantitative-easing
 
Bankerna och aktieägarna är de enda som vinner på QE. Bankerna älskar QE och då dom största bankerna 
är ägare till FED så kommer de se till att vi kommer att få mer QE. Media tjatar om nedtrappning av stimulanserna i stället borde det föras en dialog om när det är dags att öka dessa stimulanser. 
Hur länge kan då detta hålla på är frågan som alla ställer. Ingen vet men helt klart är att vi är i det sista kapitlet i
papperspengarnas monetära system.

Wikipedia förklarar pyramidspel.

Publicerad 2013-11-13 09:39:19 i Ekonomi,

Pyramidspel är en form av affärsuppgörelse som är ohållbar efter ett visst skede i processen. Det påminner mycket om kedjebrev, på samma sätt som vid kedjebrev bygger de på exponentiell tillväxt och de kommer också att kollapsa efter ett visst antal generationer. Man kan säga att pyramidspelen är en utvecklad och mer formaliserad version av kedjebreven. Ett pyramidspel bygger på att medlemmarna betalar en medlemsavgift, insats eller köptvång av produkter som skapar värdet i kedjan. När pyramiden faller förlorar deltagarna denna insats eller blir sittande med värdelösa produkter. Bakom ett pyramidspel finns oftast någon form av organisation som håller i allt, därigenom kan de också dölja hur det hela fungerar. Ett kännetecken för ett pyramidspel är att balansräkningen är i verkligheten negativ, det finns inte täckning för utestående skulder, vilket döljs och förljugs. Så länge det finns nya kunder fungerar likviditeten men inte om kunder vill ha tillbaka sina pengar. Det finns också andra former av bedrägerier som i vissa avseenden kan påminna om pyramidspel, men där det finns avgörande skillnader.

Ludwig von Mises

Publicerad 2013-11-12 17:27:45 i Ekonomi,

1949 hävdade Ludwig von Mises.

En boom som skapats genom kreditexpansion kan inte undgå att i slutändan kollapsa. Den enda frågan är om krisen ska komma tidigare som ett resultat av att kreditexpansionen frivilligt avslutats, eller senare i form av en slutgiltig och total katastrof för det aktuella valutasystemet.  

 Han skulle ha varit med nu och fått ta del om det som komma skall.

 

Papperspengarna del 2

Publicerad 2013-11-12 17:16:00 i Ekonomi,

Under de senaste 200 åren har de monetära systemen bytts ut ett antal gånger. Inget konstigt med det då systemet blir under för stor stress och därmed kapsejsar eller bytts ut mot ett nytt system. Medellängden har varit ca 40 år och dagens system har nu hållit ut i ca 42 år. När det gäller monetära system med FIAT valutor är däremot medellivslängden betydligt kortare, ca 27 år. 

När det gäller monetära system så börjar dom som mycket stabila system med en uppbackning till 100% av något som håller sitt värde, ex ädelmetaller. Under tiden tänjer systemet på stabiliteten genom att gå ned till ca 40% uppbackning och sedan ca 20% för att i sista stadiet ta bort all uppbackning och därmed tillåta fri tryckning av pengar. Där är vi nu idag. Skrämmande när de största valutablocken gör samma sak samtidigt och vi vet att FIAT valutor inte överlever i det monetära systemet.

Det finns därmed mycket som talar för att när vi får ett nytt system så kommer det bli med uppbackning av ädelmetaller eller något som behåller värdet och inte kan framställas ur tomma intet. Som dagens papperspengar.

Kina köper allt guld som dom får tag i och har med all säkerhet en plan för uppbackning av deras valuta. Mer om detta vid ett senare tillfälle.

Allt detta är positivt för ädelmetaller, speciellt guld och silver.

 

 

 

 

Klargörande charts vart vi är på väg

Publicerad 2013-11-12 16:48:27 i Ekonomi,

http://stawealth.com/daily-x-change/1878-the-market-in-pictures.html
 
När man går igenom samtliga chart som Stawealth.com redovisar så är det helt klart att börserna är väldigt högt värderade. Som jag tidigare nämnt så är börsen endast driven av likviditet och inte fundamenta. Hur länge det kan hålla på vet ingen, men om det händer något som får börsen att vända ned så kan det gå riktigt fort. 
Det man ser tydligt är att dom senaste stora nedgångarna har aldrig fått bottnat ur. Man har sänkt räntan och tryckt pengar för att mildra fallen. Dessvärre kommer det med all sanolikhet leda till att nästa nedgång blir betydligt mycket värre än vi varit med om sedan vi började med papperspengar. 

Papperspengarna

Publicerad 2013-11-11 21:58:00 i Ekonomi,

1971 fick vi ett monetärt system i världen där majoriteten av alla världsvalutor blev FIAT valutor eller som vi kallar dem papperspengar. Valutor utan ankare av guld, silver eller något annat. Förtroendet är det som håller värdet på papperspengarna uppe. Det som kännetecknar dagens monetära system är att det går att trycka obegränsat med pengar vilket man har gjort inom de stora valutablocken. Världen har aldrig haft så mycket skulder som den har idag. Skulderna uppgår till ca 350% av världens BNP.
Det har genom årtusenden funnits 100 tals exempel på papperspengar där samtliga har misslyckats. Kineserna var först ut med att exprimentera med papperspengar på 1100-talet. Man framställde pengar för att finansiera statens utgifter och fick därmed en valuta som tappade i köpkraft och senare inflation. Det är inte för inte som kineserna köper allt guld dom kan komma över idag.
Precis som alla sina föregångare är vårt nuvarande system med papperspengar ohållbart. Det leder alltid till ökade skulder, framförallt inom staten samt tilltagande ekonomisk instabilitet.
 
Vad händer när systemet börjar att vackla.
1) Man ändrar monetärt system genom förhandlingar mellan olika länder. Backar upp valutorna med guld och silver.
2) Man trycker pengar till dom blir värdelösa genom hyperinflation.
3) Krig förändrar världsbilden och därmed det monetära systemet.
 
Med dagens politiker som gillar att spendera och skuldsätta sig så kan vi utesluta den första punkten.
Kvar är då hyperinflation eller Krig.
Båda dessa är positiva för guld och silver. 
 
 
  

Håll koll på räntan

Publicerad 2013-11-11 20:53:00 i Ekonomi,

Med tioåriga räntan i USA på väg upp mot 3% får man inte glömma att utav världens derivat så härrör ca 577 triljoner dollar till just den marknaden. FED får svårt att minska sina tillgångsköp med en ränta runt dessa nivåer.
 

Likviditet

Publicerad 2013-11-11 16:51:00 i Ekonomi,

Dagens investering på börsen handlar inte om fundamenta utan om likviditet. När för mycket billiga pengar är i omlopp blir det lätt att det uppstår miss allokering. När man trycker pengar är det ett tecken på att ekonomin inte klarar sig själv. Dess värre allokeras pengarna till helt fel ställen och vi får därmed i slutändan ett icke önskvärt slut.

Bankerna

Publicerad 2013-11-11 16:39:26 i Ekonomi,

Världens banker tar över världen. 
En yngre pojke frågade en äldre farbror vad har man banker till.
För att tjäna pengar.
För kunderan då.
Nej för dom själva.
 
 

En skuldsatt Värld

Publicerad 2013-11-11 15:33:43 i Ekonomi,

När Nixon 1971 kapade dollarns ankring till guldet startades en nu mer än 40 år av kreditexpansion. Utan ankare blev plötsligt alla större valutor i världen s.k. Fiat valutor. Alltså valutor som är uppbackade av inget annat än förtroende. Skulderna har ökat och kostnaderna för ökade skulder har kompenserats med stadigt lägre räntor. Nu har vi haft noll ränta i ca 5 år och för att det nuvarande monetära systemet skall hålla ihop så behövs skulderna öka i snabbare takt. Vi har dock inte räntevapnet kvar utan endast tryckning av pengar, mera pengar ifrån ingenstans. Alla som är äldre än 10 år förstår att man kan inte trycka pengar och samtidigt tro att värdet på dessa pengar kan behålla sitt värde. Man har försökt med det 100 tals gånger genom historien och samtliga gånger har man misslyckats.

Megafon

Publicerad 2013-11-11 15:04:00 i Ekonomi,

 
 
Vi har nu en megafon som ropar ut att vi är mycket nära toppen för Dow Jones. Det är väl inte helt omöjligt att man lyckas hålla uppgången tills början på nästa år. Bonusar skall ju betalas ut och du får ju inte börsen gå ner. Men redan i början på nästa år så har vi ju debaclet med budgeten och skuld taket. Har knappast blivit lättare att komma överens med risk för en stökig marknad.

Derivat, håll koll på räntemarknaden.

Publicerad 2013-11-10 12:12:00 i Ekonomi,

Enligt Bank for International Settlements "BIS" så är världens derivat marknad värderad till 693 trillioner dollar per den 30/6 2013. Av detta uppgår värdet för räntederivat till offatbara 577 TUSD. Om vi går tillbaka till 30/6 2007 precis innan den förra krisen så uppgick värdet totalt till 507 TUSD och räntemarknadens derivat uppgick till 381 TSUD. Derivaten har ökat med ca 37% och räntederivaten med ca 51% sedan 2007.
Är det någon som tror att vi har tagit tag i problemen som drog oss in i förra härdsmältan?

England får mer pengar

Publicerad 2013-11-10 11:56:00 i Ekonomi,

England är tillsammans med Japan det mest skuldasatta landet och med den nya Centralbanks chefen Marc Carney i England kommer det inte att bli någon ändring på det. Han kommer från Kanada som centralbanks chef där han lyckades med konststycket att från 2006 till 2012 se till att Kanada vannn det landet som ökade hushållsskulderna mest i förhållande till BNP. Grattis England era skulder kommer att öka exponentiellt! Möjligen gör det att pundet kommer vara den valutan som först går under i världens valuta krig som just nu pågår.
En del tror att nytryckta pengar kommer att lösa problemen en del tror att det är fel väg att gå.
Vad tror du?

Sysselsättningen överraskar

Publicerad 2013-11-08 14:48:19 i Ekonomi,

FED sitter nu ordentligt i hissen. Bätter BNP och sysselsättning gör nu att gänget hos FED måste tänka till. Dom vet att drar dom ned på stimulansen så kraschar börsen samt att räntan för 10 åringen högst sanolikt går igenom 3%. Risken är då att derivat marknaden får spel och derivat för ca 1 trilljon dollar börjar röra på sig. Hörde jag möjligen en högre inflationsförväntan från obligationsmarknaden. Kolla 10 årigen.
Just nu är man glad att min inte sitter med gänget som skall ta oss ur denna cirkus som dom dragit igång med alldeles för mycket nya pengar. 

Governments

Publicerad 2013-11-08 14:22:18 i Ekonomi,

Austrian ekonomer talar om för staten vad den inte kan göra så att den håller sig så liten som möjlgt medans dagens Keynsians talar om allt dom kan och skall göra. Vem tror på minskade budgetunderskott och mindre skulder.

Vart är börsen på väg

Publicerad 2013-11-08 12:49:31 i Ekonomi,

Det har nog aldrig varit mer positiva tongångar runt börsen än vad vi har idag. I USA är idag ca 93% av analytikerna positiva, 24% starkt köp, 41% köp och 28% behåll. När det gäller förhållandet bull and bear så har vi nu 55,2% bull mot 15,6% bear. När förhållandet är större än 3,5 gånger har vi tidigare fått en nedgång på börsen tills förhållandet har närmat sig 1. SP 500 är nu i en rising wedge vilket oftast är ett bearish tecken och med tanke på de över haussade förhållanden som beskrivs ovan kanske wedgen bryter nedåt denna gång.
Shiller P/E är på nivåer som vi bara har sett några gånger de senaste 100 åren vilket innebär att börsen är långt övervärderad.
Nu har jag tagit upp endast ett fåtal fundamentala aspekter på börsens värdering. Vad är det då som gör att den går upp?
Svaret på det är FED som trycker pengar vilka så gott som uteslutande går till de finansiella marknaderna. Företagen hjälper till med sina återköp av aktier. Finns beräkningar om att företagen köper tillbaka aktier för ca 400 miljarder dollar bara i år. Vore kanske bättre att dom investerade i produktions kapacitet men utan tillväxt så finns inget intresse för investeringar. En annan aspekt är att ledande personer inom företagen beslutar om återköp för att få upp vinsten per aktie och därmed högre bonus. Det som gör detta fenomen till kortsiktigt tänkande att många insiders säljer när deras eget bolag köper tillbaka dessa aktier.
Nåväl, eftersom detta är värdens största pyramidspel så kanske FEDs nytryckta pengar kan dra det här ett varv till. Man skall dock ej vara för säker och vara beredd på att nedgången när pyramidspel spricker är mycket brutal.

Grodlår

Publicerad 2013-11-08 08:43:52 i Ekonomi,

Den senaste tiden har media trummat ut att Europa har vänt och ser nu ut att vända upp mot en bättre framtid. Märkligt då att ECB måste sänka räntan samt att Frankrike blir nedgraderade från AA till AA+. Nedgraderingen motiveras med svaga tillväxtsiffror som inte kommer att vändas snart. Det gäller för större delen av EU att tillväxtutsikterna ser mycket dystra ut. det ända undantaget är finansiären av EURO samarbetet, Tyskland som visar nya rekordsiffror för handelsbalansen. Frågan man måste ställa sig är hur länge kommer Tyskland att ha intresse av att hålla sina euro kompisar under armarna.

ECB

Publicerad 2013-11-07 16:30:17 i Ekonomi,

Vad passar väl bättre än att få kommentera ECB och deras räntebeslut i den första bloggen. Dagens sänkning med 25 punkter indikerar mer än väl att Centralbankens värsta fiende "deflationen" spökar. I början på året var inflationen ca 1,4% och är nu nere på ca 0,7% med vissa negativa tal i PIIGS länderna.
Börserna gick rakt i taket efter meddelat beslut. Känns märkligt med tanke på att en ekonomi med sjunkande priser inte är ett optimalt börsklimat. Man får en känsla av att världens största pyramidspel får ytterligare fotogen på brasan och mindre av klokt tänkande.
Det kommer att debiteras en hel del på den här bloggen om hur macro ekonomierna i världen påverkar olika marknader. Idag var ett typiskt sådant läge då man inte förstår hur dom som placerar pengarna tänker. Guldet föll som borde vara en klar vinnare på lägre realräntor. När Japan fick deflations tendenser föll börsen 70%. Här går börsen upp och sätter nya all time high varje dag.

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela