macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Dollar som reserv valuta

Publicerad 2013-11-20 12:10:16 i Ekonomi,

 

Enligt kinesiska centralbanken så skyndar man på reformerna för att få sin valuta, Yuan till en fullt konvertibel valuta och därmed till fullo användbar vid handel mellan olika länder. Tidsplanen är att detta skall vara verkställt någon gång 2015-2016. Kina köper allt fysiskt guld som dom kan få tag på och om dom skall ha mer än USA så måste dom upp i över 8 000 ton guld. 2009 var senast vi fick veta deras guldinnehav, ca 1 000 ton och sedan dess har dom ökat sina köp kontinuerligt. I år kanske ända upp till 2000 ton.

Kina har ett flertal valuta avtal igång redan idag och det ökar med rekordfart. Man har ex. avtal med Bank of England om utbyte av valuta uppgående till 33 miljarder dollar. Liknande avtal med EU, Australien och med Brics är tanken att alla affärer skall skötas i lokala valutor och handelsöverskott skall regleras i Yuan eller guld.

Yuan som konvertibel valuta innebär mindre efterfrågan på dollar och därmed lägre värde för dollarn och frågan är om man kan behålla statusen som den enda reserv valutan i världen. Det kommer inte bli enkelt för USD att behålla sitt värde när FED trycker ca 1 triljon nya pengar varje år samtidigt som efterfrågan i världen minskar snabbt när det kommer nya handelsvalutor.
Majoriteten av alla dollar som finns är utanför USA och när dessa dollar kommer tillbaka är frågan vem som skall köpa alla dessa utan att priset på valutan måste ner ordentligt eller räntan upp ordentligt. FED kan trycka pengar för att hålla räntan nere men man kan inte trycka utländska valutor för att köpa dollar.

Allt detta är positivt för guld och silver.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela