macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

FED och den Japanska Centralbanken köper nästan alla skulder.

Publicerad 2013-11-15 14:02:00 i Ekonomi,

Med en ränta på 0,6% för en tioårig obligation i Japan och med ett uttalat inflationsmål om 2% så finns det inga naturliga köpare till statsobligationerna. Centralbanken köper alla skulder med nytryckta pengar. Med en statsskuld uppgående till 244% av BNP kan man undra hur länge detta kan fortgå innan landet hamnar i en mycket allvarlig ekonomisk härdsmälta.

USA är inte långt efter med sin statsskuld på ca 17 triljoner USD. FED står nu för ca 80% av handeln i obligationer och äger ca 1/3 av alla utestående 10-åriga obligationer. Nya FED chefen Janet Yellen ser inga tecken på några bubblor och kommer att fortsätta att trycka pengar men med förmodligen högre hastighet.

Eftersom vi vet att ökning av penningmängden är inflationsdrivande så är det svårt att hitta köpare till statsobligationer på dessa räntenivåer. M2 i USA ökar på årsbasis ca 11,9%. Det är lite av ett moment 22 för centralbankerna. För att de skall hitta köpare av statsskulden så måste räntan upp och går den upp så går ekonomin ner för att världen består av alldeles för mycket skulder. Om räntan inte får gå upp och ingen vill köpa för att det är för låg ränta finns inte så mycket annat för Centralbankerna än att trycka pengar och köpa skulder för att finansiera underskotten. 

Är det någon som tror på att tryckningen av pengar kommer att minska när dom i själva verket behöver öka för att hålla den här cirkusen i gång. Som med alla pyramidspel så behövs det större kvantiteter pengar hela tiden för att hålla pyramiden uppe.

Allt detta är positivt för guld och silver.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela