macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Hur hög är inflationen i USA?

Publicerad 2013-11-27 14:37:53 i Ekonomi,

 

Enligt shadowstats.com så har inflationen under de senaste ca 30 åren legat mellan 5-10%. Detta om man beräknade på samma sätt som man gjorde i början på 80-talet. Under dessa ca 30 år har man ändrat beräknings modellen 24 gånger och därmed fått en inflation som legat mellan 0-5%.

Detta har varit en klar fördel för statens utgifter som mångt och mycket ändras med inflationen, löner, bidrag o.dyl. BNP tillväxten beräknas realt och har därmed varit alldeles för hög under dessa år om man räknat som shadowstats har gjort. Nominell BNP minus inflation blir real BNP.

Eftersom centralbankerna behöver inflation så kanske det är dags att börja räkna som på 80-talet och i stället för real BNP ändra till nominell BNP. Finns förslag på detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela