macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Iran kommer in från kylan

Publicerad 2013-11-25 10:30:44 i Ekonomi,

Det är nu klart med ett avtal om Irans kärnteknikprogram vilket självklart medfört negativa uttalanden från Israel.
Frågan är hur Saudiarabien ställer sig till att man nu inte kommer att få någon hjälp från USA att trycka på för en total avväpning av dess värsta fiende, Iran. Petrodollarn är något som hålls samman av att oljeländerna sätter priser i dollar och därmed tvingar världens länder att hålla dollar för att kunna betala sin olja.
Vi vet att de senaste åren har det satts spikar i petrodollar kistan. Spikarna har kommit tätare och blivit större, dom senaste riktigt stora. Kina planerar att sätt priser för olja på Shanghai Exchange i Yuan samt att man uttalar sig om ett mindre behov av att placera sin valutareserv i dollartillgångar.
Om nu inte USA har planer på att hjälpa Saudiarabien med att avväpna dess absoluta värsta fiender, Iran och Syrien så kanske det är nära förestående att vi får se oljehandel i andra valutor än dollar. Detta hade varit helt otänkbart bara för några år sedan då petrodollarn var ankaret i dagens monetära system.
Många hävdar att invasionen i Irak handlade om att Saddam Hussein bara några veckor innan första anfallet hade klara planer för att sälja sin olja i andra valutor än dollar. Likadant med Libyen som hade gjort upp planer för att börja handla i andra valutor innan USA kom med deras bombplan.
Verkar som USA går in med full kraft i valutakriget och släpper på dollarn som reservvaluta för att devalvera dess värde och därmed få igång inflationen och därmed hålla system igång. Man får inte glömma bort att det finns ingen större deflationshatare än Bernanke.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela