macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Vart är börsen på väg

Publicerad 2013-11-08 12:49:31 i Ekonomi,

Det har nog aldrig varit mer positiva tongångar runt börsen än vad vi har idag. I USA är idag ca 93% av analytikerna positiva, 24% starkt köp, 41% köp och 28% behåll. När det gäller förhållandet bull and bear så har vi nu 55,2% bull mot 15,6% bear. När förhållandet är större än 3,5 gånger har vi tidigare fått en nedgång på börsen tills förhållandet har närmat sig 1. SP 500 är nu i en rising wedge vilket oftast är ett bearish tecken och med tanke på de över haussade förhållanden som beskrivs ovan kanske wedgen bryter nedåt denna gång.
Shiller P/E är på nivåer som vi bara har sett några gånger de senaste 100 åren vilket innebär att börsen är långt övervärderad.
Nu har jag tagit upp endast ett fåtal fundamentala aspekter på börsens värdering. Vad är det då som gör att den går upp?
Svaret på det är FED som trycker pengar vilka så gott som uteslutande går till de finansiella marknaderna. Företagen hjälper till med sina återköp av aktier. Finns beräkningar om att företagen köper tillbaka aktier för ca 400 miljarder dollar bara i år. Vore kanske bättre att dom investerade i produktions kapacitet men utan tillväxt så finns inget intresse för investeringar. En annan aspekt är att ledande personer inom företagen beslutar om återköp för att få upp vinsten per aktie och därmed högre bonus. Det som gör detta fenomen till kortsiktigt tänkande att många insiders säljer när deras eget bolag köper tillbaka dessa aktier.
Nåväl, eftersom detta är värdens största pyramidspel så kanske FEDs nytryckta pengar kan dra det här ett varv till. Man skall dock ej vara för säker och vara beredd på att nedgången när pyramidspel spricker är mycket brutal.

Kommentarer

Postat av: Robin

Publicerad 2013-11-08 20:41:55

Bubblan i USA kommer att spricka mycket snart, och EU kommer braka ihop någon gång under nästa år troligen.

Jag är ingen expert inom ekonomi osv. Men jag är tillräckligt smart för att se omen här och där, samt att lägga ihop 1 + 1...


Svar: Robin du har säkert helt rätt problemet är att det är mycket svårt att veta när bubblor spricker. Det du har helt rätt i är att man behöver inte vara ekonom för att se vart vi är på väg
Roger Lundberg

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela