macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Papperspengarna del 1

Publicerad 2014-07-18 12:21:56 i Ekonomi,

1971 fick vi ett monetärt system i världen där majoriteten av alla världsvalutor blev FIAT valutor eller som vi kallar dem papperspengar. Valutor utan ankare av guld, silver eller något annat. Förtroendet är det som håller värdet på papperspengarna uppe. Det som kännetecknar dagens monetära system är att det går att trycka obegränsat med pengar vilket man har gjort inom de stora valutablocken. Världen har aldrig haft så mycket skulder som den har idag. Skulderna uppgår till ca 350% av världens BNP.
Det har genom årtusenden funnits 100 tals exempel på papperspengar där samtliga har misslyckats. Kineserna var först ut med att exprimentera med papperspengar på 1100-talet. Man framställde pengar för att finansiera statens utgifter och fick därmed en valuta som tappade i köpkraft och senare inflation. Det är inte för inte som kineserna köper allt guld dom kan komma över idag.
Precis som alla sina föregångare är vårt nuvarande system med papperspengar ohållbart. Det leder alltid till ökade skulder, framförallt inom staten samt tilltagande ekonomisk instabilitet.
 
Vad händer när systemet börjar att vackla.
1) Man ändrar det monetära system genom förhandlingar mellan olika länder. Backar upp valutorna med guld och silver eller något annat som håller sitt värde.
2) Man trycker pengar till dom blir värdelösa genom hyperinflation.
3) Man startar ett krig som förändrar världsbilden och därmed ges möjlighet att införa nya monetära system.
 
Med dagens politiker som gillar att spendera och skuldsätta sig så kan vi utesluta den första punkten.
Kvar är då hyperinflation eller Krig.
Båda dessa är positiva för guld och silver. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela