macrogoldsilver.blogg.se

Skulderna i världen har aldrig varit så höga som de är idag samtidigt som man trycker pengar för att hålla systemet igång. Guld och silver har varit en del av det monetära systemet under flera tusen år. De senaste dryga 40 åren har man dock valt att lämna dessa ädelmetaller utanför och det har medfört ökade skulder och ett ohållbart system.

Kommer IMF ändra förutsättningarna för dollarn under hösten.

Publicerad 2015-03-17 16:12:00 i Ekonomi,

IMFs valuta SDR kommer förmodligen spela en större roll inom det monetära systemet. Idag består SDR av fyra valutor, USD andel 41,9%, Euro 37,4%, Pound 11,3% och Yen 9,4%. Vart femte år tar IMF upp vilka valutor som skall ingå och vilken andel de skall ha inom SDR. För att klara kraven skall valutan handlas fritt på världsmarknaden och vara en exportrelaterad valuta.
 IMF
Senaste mötet 2010 togs Kinas eventuella medverkan upp men Yuanen ansågs då inte vara tillräkligt handlad som fri valuta men uppfyllde kraven som export relaterad valuta.
Vid årets möte den 9-11 oktober kommer Kinas ansökan att behandlas än en gång och mycket tyder på att den här gången kommer det bli ett positivt besked. De finns också dom som tror att SDR kommer att utökas med ytterliggare två valutor, CHF Schweiz och CAD Kanada så att det totala antal valutor som ingår blir sju. 
Om nu Kina släpper peggen mot dollarn eller utökar banden som valutan får fluktuera inom är det ett tecken på att dom förbereder sig för SDR vilket med all sannolikhet innebär att man kommer att meddela hur mycket guld Public Bank of China har i sin ägo. Bör vara upp mot 5 000 ton guld för att vara ungefär lika mycket som USA och EU har i förhållande till BNP, ca "2%. Finns även de som tror att guldet kommer få en roll för att backa upp valutorna som skall ingå i SDR.
Oavsett så är detta mycket positivt för guldet och det kommer också innebära att det blir mindre intresse av att hålla dollar och därmed kommer dollarn att devalveras mot andra valutor samtidigt som guldet går upp. Detta är nog mycket efterlängtat från USA då den starkare dollarn gör det svårare för FED att uppnå 2% inflation. 
Lägre dollar innebär högre råvarupriser och framförallt högre guld och silverpris. Möjligen ser vi botten för råvaruindex under våren/sommaren.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Roger Lundberg

Har varit verksam inom den finansiella marknaden i över 35 år. Har därmed varit med om både upp och nedgångar inom olika marknader. Min bedömning är att vi närmar oss en ny härdsmälta på de ekonomiska marknaderna och vill därför med denna blogg dela med mig av min erfarenhet.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela